pá 2.6.2023
Aktuální zprávy

Luděk Mikloško hodnotí uplynulou sezonu

Se sportovním ředitelem Luďkem Mikloškem se ohlížíme za sezonou 2022/23. Hodnocení šéfa sportovního úseku Baníku a také určitý vhled do nejbližší budoucnosti jsme shrnuli do několika tématických celků. A v této podobě vám jej nabízíme.


O SEZONĚ

"Pokud se vrátím v čase zpět, musím říct, že po dobré zimní přípravě jsem věřil, že stejně dobře bude vypadat i jarní část sezony. Bohužel, nestalo se. V úvodních dvou kolech jsme přivezli čtyři body z venku, pak se stalo něco, co se v Baníku dělo už delší dobu. Že po dvou, třech dobrých výsledcích nebo dobře odehraných utkáních přišel pád doma v utkání se soupeřem, nad kterým jsme měli zvítězit. Samozřejmě jsme pátrali po tom, čím to může být. V zimě jsem ani já, ani Pavel Hapal nechtěl přivádět nové hráče, protože těm stávajícím jsme věřili. Dnes je potřeba říct, že to byla asi chyba. Že to chtělo doplnit víc. My jsme v zimě viděli, že máme problémy se stopery, kteří měli zdravotní potíže, proto jsme přivedli Enea Bitriho. Dnes si nedovedu představit, že bychom ho nepřivedli. To bychom hráli skoro bez stoperů, protože se nám téměř všichni zranili. Eneo nám pomohl a navíc ukázal, že by mohl být hráčem, na kterém můžeme obranu postavit. Ale přece jen jsme měli kádr posílit víc. Tím více nám pak přitížilo, že se nám hned na startu jara zranili David Lischka, Dan Tetour a Ladislav Almási. V tu chvíli nám vypadla celá páteř týmu. K tomu se přidal Nemanja Kuzmanovič, který musel absolvovat operační zákrok a dostával se pak do toho poměrně těžce. Později nám vypadl Matěj Šín, který si natáhl sval, vypadl Jirka Klíma, znovu David Lischka. Pomohli nám Cadu, Srdjan Plavšič a zejména Muhamed Tijani, odehráli jsme několik utkání, v nichž jsme šli herně nahoru, třeba s Plzní nebo v Olomouci, ale celkově to bylo zkrátka málo. Navíc devět proher doma, to je hrozivé číslo. To se nesmí opakovat."


O MLADÝCH HRÁČÍCH

"V jarní části sezony dostalo příležitost velké množství mladých hráčů. Byla to pro ně šance ukázat, jak na tom opravdu jsou, jestli s nimi můžeme počítat. Z mého pohledu jsme od některých z nich na hřišti neviděli to, co jsme vidět chtěli. Čekali jsme víc. Ale to samozřejmě neznamená, že jsme nad nimi zlomili hůl. Musíme s nimi dále pracovat, někdo se přizpůsobí rychleji, jiný potřebuje času víc.

Šanci dostávala ve větší či menší míře řada mladých odchovanců. Peťa Jaroň, Matěj Šín, Zdeněk Říha, Dan Smékal, Dominik Holaň nebo Martin Hrubý. To je šest hráčů, myslím, že slušné číslo. Někteří obstáli, od jiných jsme, jak jsem řekl, čekali víc. Mrzí nás, že se zranil Šíňas, který dostával stále větší prostor, nastupoval už i v základní sestavě a na svůj věk to zvládal velmi dobře. Bohužel proti Slavii se zranil a vypadl do konce sezony. Možnost dostali i další velmi mladí hráči, kteří nejsou odchovanci Baníku, ale znamenají pro nás perspektivu. Viz Patrik Měkota. A někteří z nich i v těžké době, kdy jsme se dostali do bojů o záchranu, uspěli. Třeba když jsme se například rozhodli vytáhnout z branky Honzu Laštůvku, který se pak navíc zranil, a dát do ní Jirku Letáčka a z Martina Hrubého udělat dvojku. Velmi mladý je navíc stále Karel Pojezný, totéž platí o Muhamedu Tijanim. Chci tím říct, že s mladými hráči se pracovat nebojíme a mnozí z nich svou roli zvládli. Ale taky to, že ne všichni na jaře prokázali výkonnost, kterou bychom od nich očekávali. Měli ale možnost sami poznat, jak na tom jsou, jestli už jsou připraveni na to, aby naskakovali, nebo jestli ještě potřebují být trpěliví, tvrdě pracovat na tom, aby se posunuli dál, případně odejít na hostování třeba do druhé ligy."


O PŘESTUPOVÉ POLITICE

"Přes léto bychom chtěli mužstvo ještě víc omladit. Už jsme se rozloučili s Laštym a Kuzmou, kterým je potřeba poděkovat za to, co v Baníku odvedli, protože toho bylo opravdu hodně. Těžká rozhodnutí, která k fotbalu patří. Získali jsme Tanka, tím to samozřejmě nekončí. Podle mého názoru by bylo ideální přivést pět až šest nových hráčů. Měli by to být především běhaví hráči, tak aby nám jejich příchody pomohly k tomu, co budeme chtít v příští sezoně hrát. Pokud se nám povede takovýto počet hráčů přivést, chci, aby nejméně polovina z tohoto počtu byli hráči do základní sestavy. S tím, že pro základní sestavu budou znamenat její zřetelný kvalitativní posun. A ti noví hráči, kteří se třeba od úvodu do základní sestavy nedostanou, musí mít takovou kvalitu, aby jejich nástup na hřiště v průběhu hry znamenal pozvednutí úrovně hry. Počítáme i s tím, že někteří hráči, které chceme přivést, ještě nebudou hned na svém výkonnostním stropu. Musíme být a jsme přesvědčeni o jejich potenciálu a musíme s nimi pracovat tak, aby se u nás na ten svůj výkonnostní strop dostali."

O AKADEMII FCB

"Zásadní změnou v akademii je nástup nového šéftrenéra. Marcel Frajt se posunul k A-týmu, na jeho místo přichází Marek Hábl z jihlavské akademie. Znám ho nějakou dobu, vlastně po celých třináct let, po kterých jsem zpět v Česku. Znám jeho pohled na současný fotbal a jsem přesvědčen o tom, že jsme v něm získali výborného odborníka. Marek Hábl bude mít na starost chod mládežnického úseku, systém, jakým se bude v jednotlivých kategoriích trénovat, bude mít pod sebou všechny trenéry akademie." 

0
Paixao da Silva
Ewerton
20
Abdullahi
Tanko
10
Matěj
Šín
30
Jiří
Letáček
9
David
Buchta
15
Patrick
Kpozo
77
Gigli
Ndefe
26
Filip
Blažek
35
Jakub
Markovič
12
Tomáš
Rigo
4
Robert
Mišković
5
Jiří
Boula
19
David
Lischka
21
Jiří
Klíma
29
Ladislav
Takács
17
Michal
Frydrych
24
Jan
Juroška
13
Samuel
Grygar
7
Karel
Pojezný
11
Eldar
Šehić
28
Filip
Kubala