před 3 dny
A-tým

Karel Pojezný: Můj první gól? Jen tak jsem kopl do míče

Jak lépe si načasovat první vstřelený ligový gól v životě než třeba dva dny před své vlastní narozeniny? Takhle přesně to udělal stoper Baníku Karel Pojezný. V sobotu v Teplicích zažil svou první prvoligovou gólovou radost, v pondělí oslavil své třiadvacáté narozeniny. S dárkem si vlastně nikdo z jeho blízkých už nemusel dělat starost, ten nejlepší si stoper Baníku s dvoudenním předstihem nadělil sám.

Když dá svou první ligovou branku v životě útočník, obvykle to pro něj znamená velký přelom v kariéře a naději, že brzy budou následovat další gólové trefy. Co ale znamená první ligový gól pro stopera? 

Pro stopera, tak to aspoň vnímám já, je to nadstandard. A velký zážitek, aspoň pro mě byl. Jasně, obránce je na hřišti především proto, aby bránil, ale každý tým má nějakého obránce, který góly s nějakou menší či větší pravidelností dává. U nás to umí třeba Michal Frydrych, Olomouc má Pokorného. A člověk to vidí a taky to chce dokázat. A teď už si můžu i já říct, že se mi to podařilo a Baníku že jsem něčím přispěl.

Jak jste si svůj první ligový gól v životě představoval?

No, trochu jinak, než jaký nakonec byl. Třeba takový, jaký dal třeba Ewe. Trefit to o tyč do šibenice! Protože ten Eweho gól si lidi budou pamatovat ještě hodně dlouho. Ale jasně, je to zkrátka gól, platí stejně, třeba si i ten můj budou lidi nějakou dobu pamatovat. Já na něj nezapomenu nikdy. A až budu někdy někomu vyprávět, jaký můj první gól byl, trochu si ho přikreslím.

Byl jste si hned jistý, že bude platit? Přece jen kolem něj byly určité nejasnosti a váhání s uznáním...

Právě že ne. Ono to vlastně bylo tak, že já si v první chvíli myslel, že to faul na gólmana možná byl, takže jsem do toho míče jenom tak kopnul, aby to Teplice rychle nerozehrály. A ono to spadlo do brány, všichni kluci se kolem mě začali radovat, rozhodčí ukázal na střed a já si říkám: dobrý, dal jsem gól! (směje se)

Umím si představit, že jste si v kabině leccos vyslechl…

To máte pravdu. Třeba Honza Juroška říkal, že se z toho po…, víte co. Že když už i já jsem dal gól, tak že on končí s fotbalem.

Baník vstřelil v Teplicích tři góly. O tom vašem se po utkání paradoxně mluvilo tak nějak méně, než o trefách Davida Buchty a té Ewertonově. Nezamrzelo to?

Já vím. Baník vstřelil v Teplicích tři góly, dva krásné, a ten můj. (směje se) Zas ale nemůžu mít všechno, něco musím nechat i klukům.

Nicméně v Teplicích jste to střelecky protrhnul, takže další gól od vás mohou fanoušci čekat v neděli v utkání s Českými Budějovicemi?

Že bych to protrhnul až takhle moc, myslíte? Zas ale nemějme velké oči. Já budu nejspokojenější, když se nám podaří České Budějovice doma porazit, připsat další tři body a navázat na tu skvělou dosavadní podzimní bilanci, kterou teď doma máme. To je náš úkol. Udělat fanouškům, kteří teď odcházejí z domácích zápasů Baníku spokojení, zase radost. A jednoduché to nebude, Budějovice už se potřebují chytit a udělají u nás pro bodový zisk maximum. Stejně k tomu musíme přistoupit i my. Ale já nemám strach, že bychom to neudělali. Nedovolíme si cokoliv podcenit!

28
Filip
Kubala
35
Jakub
Markovič
2
Emannuel
Uchenna Aririerisim
33
Erik
Prekop
30
Dominik
Holec
17
Michal
Frydrych
14
Radim
Šudák
19
David
Lischka
23
Issa
Fomba
32
Paixao da Silva
Ewerton
24
Jan
Juroška
41
Mikuláš
Kubný
13
Samuel
Grygar
10
Matěj
Šín
37
Matěj
Chaluš
12
Tomáš
Rigo
7
Karel
Pojezný
21
Jiří
Klíma
9
David
Buchta
95
Daniel
Holzer
5
Jiří
Boula
20
Abdullahi
Tanko
6
Michal
Fukala
18
Roan
Nogha
15
Patrick
Kpozo
66
Matúš
Rusnák