st 4.10.2023
A-tým

Jiří Letáček: Na hru kluků se teď hezky dívá

Je odchovancem pardubického fotbalu, v Pardubicích si poprvé zachytal ligu, z Pardubic do Baníku v loňském roce přestoupil. A teď, bude-li do utkání nominován, proti Pardubicím poprvé v lize nastoupí jako protivník. Jiří Letáček věří, že Baník znovu předvede atraktivní hru a že fanouškům, kteří v sobotu přijdou, mužstvo připraví příjemný podvečer.

Jak se na zápas proti týmu, v němž jste dlouho působil, těšíte?

Těším se jako na každý jiný zápas. Ano, určitě to bude v něčem speciální, ale je zbytečné hledat nějakou extra motivaci. My chceme získat další tři body. V domácím prostředí se nám daří, do zápasu půjdeme všichni s tím, že ho chceme zvládnout, a nějaké osobní motivace nebo něco takového, to všechno jde úplně bokem.

Baník se už několik zápasů zvedá, je to vidět prakticky ve všech ukazatelích. Určitě to vnímáte i vy na hřišti…

Vnímám, zápas od zápasu je to z naší strany lepší. V mnoha ohledech jsme teď odvážnější, troufalejší a myslím, že se ukázalo, že to ten čas opravdu chtělo. Aby si to sedlo, aby se to sehrálo, změn v kádru bylo opravdu hodně. Hledala se nějaká ideální sestava tak, aby si kluci navzájem co nejvíce vyhověli. To je podle mě jeden z důvodů, proč jsou ty výkony teď takové, jaké jsou a proč mají stoupající tendenci.

Užíváte si tu současnou zajímavou a ofenzivně laděnou hru Baníku i pohledem z branky?

Když zrovna nejsme pod tlakem, tak ano. V situaci, kdy se bráníme, čas na nějaké to užívání není, ale jakmile se vymaníme, já si zorganizuju zbytkovou obranu, tak pak je v uvozovkách čas dívat se, jak si to kluci mezi sebou strkají. Některé ty kombinace jsou opravdu parádní a musím z branky ocenit i to, jak si dokážou vzájemně vyhovět. Někdy je to opravdu WOW! Kolikrát si už říkám, tak bacha, z tohodle bude nějaký brejk, ale kluci to pak stejně fantasticky uhrajou. Dívá se na to hezky.

Funguje ale i herní segment, který máte ve své gesci vy. Baník příliš neinkasuje, doma na podzim obdržel jediný gól. Je to fakt, který sám o sobě zvyšuje gólmanovo sebevědomí?

Ta samotná statistika možná tolik ne jako velká brankářská praxe. Člověk pravidelně nastupuje a tím to herní sebevědomí získává. Určité situace zažívá každý týden znovu a znovu a už ví, jak se v nich zachovat a jak je přečíst. Výsledky a fakt, že doma nedostáváme góly, to je zásluha celého týmu, zdaleka ne jen brankáře.

Vše jde nahoru, kdy jindy vyrazit na Baník, když ne teď v sobotu?

Souhlasím! Myslím, že v sobotu je ideální doba rozhodnout se jít na Baník, vzít rodiny, užít si parádní podvečer. My to těm lidem splatíme předvedenou hrou a výsledkem.

Vraťme se ještě k vašemu pardubickému původu. Kdo má v takovém případě větší výhodu? Gólman, který zná své bývalé spoluhráče, nebo bývalí spoluhráči, kteří znají svého někdejšího brankáře?

V tomto případě je to fifty fifty. Pardubický kádr se za dobu, co tam nejsem, hodně obměnil, hráčů, které znám a kteří znají mě, už tam tolik není. Jasně že nějaké zkušenosti, které s nimi mám, můžu trenérům nebo spoluhráčům předat, ale to samé můžou oni použít proti nám, protože v Pardubicích působil i Karel Pojezný, hrál tam Ewerton, působil jsem tam já, takže i oni o nás budou mít informace.

A působil tam váš gólmanský kolega Jakub Markovič. Už jste si spolu o tom, co vás v sobotu ze strany Pardubic asi tak čeká, povídali?

Ještě jsme to neřešili, ale může na to dojít, protože Kuba Markovič tam byl déle, zná tam těch kluků víc, takže by mohl mít víc co o nich říct jak trenérům, tak i klukům nebo mně. Takže nakonec jsme v téhle věci možná v určité výhodě my, ale rozhodne se na hřišti.

19
David
Lischka
7
Karel
Pojezný
20
Abdullahi
Tanko
11
Eldar
Šehić
35
Jakub
Markovič
4
Robert
Mišković
77
Gigli
Ndefe
24
Jan
Juroška
15
Patrick
Kpozo
9
David
Buchta
0
Paixao da Silva
Ewerton
30
Jiří
Letáček
21
Jiří
Klíma
17
Michal
Frydrych
5
Jiří
Boula
26
Filip
Blažek
29
Ladislav
Takács
13
Samuel
Grygar
10
Matěj
Šín
12
Tomáš
Rigo
28
Filip
Kubala