út 30.1.2024
A-tým

Jiří Klíma: Forma? Vydržet přípravu byl základ

Je aktuálně nejlepším střelcem herního soustředění Baníku v Turecku. Ačkoliv zde odehrál zatím jen tři poločasy, vstřelil v nich čtyři góly. Pravda, jeden z nich z penalty, ale i při ní musí střelec prokázat střelecké sebevědomí. A to se Jiřímu Klímovi v přípravě v každém případě daří. V úterý přispěl dvěma góly a jednou asistencí k vítězství Baníku nad Levski Sofia.

Dva góly a asistence k tomu, to je za jeden poločas, který jste proti Levski Sofia odehrál, slušná bilance...

Byl jsem rád, že jsem to za ten poločas stihl, protože jsem tušil, že bych mohl být střídán. Trochu totiž cítím sval. Ale vyšlo to dobře. Soupeř byl hodně kvalitní, víc držel balón, my jsme ale podnikali výborné, řekl bych skoro smrtící brejky po každém zisku míče, a hlavně díky tomu vyzněl ten první poločas 3:0 pro nás.

Když jsme zmínili tu asistenci na třetí gól Filipa Kubaly, skoro se zdálo, že chcete nejdříve střílet sám, ale pak jako byste se rozhodl dopřát gólový úspěch i svému spoluhráči...

Celé to začalo vzadu, kde to kluci přetočili přes stopery z naší pravé strany na levou. Obrana soupeře hrála hodně nahoře, takže jsme viděli, že je šance dostat se za ni. To se perfektně povedlo Karlu Pojeznému, který to dokázal nakopnout za ně. Běželi jsme tam právě my dva s Filipem Kubalou. Moje první myšlenka byla, že to zakončím sám, máte pravdu. Balon jsem ale místo toho připravil Filipovi. Jenže tak trochu nechtěně, měl jsem jiný úmysl. (usmívá se) Ale vypadalo to docela dobře, takže řeknu, že chtěně. No a Filip si to vzal a dal gól. Nakonec se ukázalo, že bylo štěstí, že jsem ten míč zasáhl, protože kdyby si ten Karlův pas převzal rovnou Filip, rozhodčí by mu asi odmával ofsajd. Takhle nám to aspoň pak řekl.

Máte za sebou těžké období, kdy jste chyběl kvůli zranění. A teď naopak vypadáte, že jste ve výborné formě. v Turecku jste vstřelil už čtyři góly...

Chtěl jsem se po tom zranění stihnout vrátit ještě na konci podzimu, a pak hlavně vydržet celou přípravu. To bylo to základní a klíčové pro to, abych se do toho zase nějak mohl dostat. V Ostravě na umělce jsem to musel trochu protrpět, protože umělka mým kotníkům úplně dobře nedělá, ale věděl jsem, že když to nějak do soustředění v Turecku vydržím, bude to pak už jenom lepší. Tak věřím, že se to teď tak nějak ukazuje.

Nepadá to tam ale jenom vám, střelecky se daří i dalším hráčům a Baník díky tomu dal zatím v každém utkání v Turecku tři góly. Co tomu říkáte?

Vidíte, to jsem si ani neuvědomil, že jsme dali vždycky tři góly. Ale je to tak a je to dobře. Máme hodně kvalitních hráčů směrem dopředu a chceme toho využívat. Že se to daří v přípravě, je hezké, ale nejdůležitější bude ukázat to i v Českých Budějovicích. Nepřeceňujeme to, ale ani nepodceňujeme, určitě je dobře, že nám to tam padá. 

Levski Sofia byl asi nejkvalitnějším soupeřem, proti němuž jste v Turecku až dosud nastoupili, souhlasíte?

Asi jo, i když dokážu dobře posoudit jen ten první poločas, protože ve druhém jsem nehrál. A třeba Olimpija Lublaň ukázala právě až ve druhém poločase, že kvalitu má taky velkou. Jsou to ale týmy, které mají ve svém středu hodně individualistů, kteří jsou šikovní s balonem. Proti českému fotbalu je to něco jiného, my jsme důraznější, více běháme a hrajeme více týmově. A to nám zatím proti těmto týmům v Turecku svědčí. Otázka je, jaké to bude, až budeme muset tvořit a hrát do plné obrany. Ale tým si sedá dobře, dáváme hodně gólů, tak ať to tak jen pokračuje.

9
David
Buchta
0
Paixao da Silva
Ewerton
19
David
Lischka
10
Matěj
Šín
24
Jan
Juroška
21
Jiří
Klíma
15
Patrick
Kpozo
11
Eldar
Šehić
4
Robert
Mišković
5
Jiří
Boula
20
Abdullahi
Tanko
77
Gigli
Ndefe
29
Ladislav
Takács
13
Samuel
Grygar
35
Jakub
Markovič
30
Jiří
Letáček
12
Tomáš
Rigo
17
Michal
Frydrych
26
Filip
Blažek
7
Karel
Pojezný
28
Filip
Kubala