po 11.12.2023
A-tým

Jiří Klíma: Berme to vítězství s pokorou

Prožil svůj nejvydařenější zápas od svého návratu po zranění. Trenér Pavel Hapal nasadil JIŘÍHO KLÍMU do utkání v Hradci Králové v 76. minutě za stavu 2:1 pro domácí. A útočník Baníku svůj čas fantasticky zužitkoval. Dvakrát vyslal Abdullahi Tanka perfektní přihrávkou do čisté gólovky a výrazně se tak podepsal pod obrat, který nakonec znamenal vítězství Baníku 3:2. Jiří Klíma měl po utkání mnoho důvodů ke spokojenosti...

Zápas v Hradci se vyvíjel všemi směry, chvíli dobře pro Baník, pak pro domácí, nakonec zase pro Baník. Jak jste utkání vnímal vy?

Od začátku zápasu jsme měli hodně šancí. Ve dvacáté minutě jsme z toho mohli mít klidný zápas, protože jsme mohli vést 2:0 nebo 3:1. Ale šance jsme nedali a zápas jsme si strašně zkomplikovali.

Obrat se nicméně po pouze povedl a vy jste k tomu přispěl dvěma gólovými přihrávkami…

Šli jsme do toho druhého poločasu s tím, že to chceme otočit. Že jsem tomu mohl přispět dvěma přihrávkami, jen dobře. Jsou to moje první body od návratu po zranění. Moc jsem toho neodehrál, takže jsem za to teď hrozně rád.

Abdullahi Tanko, který nakonec rozhodl, mohl dát minimálně dva góly už prvním poločase…

Jako útočník vím, jaké to je, když se střelecky nedaří. Prostě to nevychází, góly tam nepadají a někdy hráč potřebuje třeba nějaký šťastný odraz, šťastný gól, aby se do toho dostal. To byl asi i případ Tankise. První gól, který v Hradci dal, to byla taky trochu shoda náhod. Propadlo to ke mně totiž přes dva hráče. Já viděl, že se Tankis uvolnil, tak jsem mu to chtěl přistrčit, on tam vyplaval sám, a díky tomu jsme vyrovnali. Tam se ten zápas lámal, nakonec jsme přidali třetí gól a bylo to.

Jak Abdullahi Tanko ten svůj střelecký půst, který trval několik utkání, prožíval?

Nemyslím si, že by si z toho dělal hlavu, ani v kabině jsme ho nedostávali pod tlak. Na trénincích jsme góly dávali všichni, bylo to o tom, komu to tam spadne. Naštěstí mu to tam ke konci v Hradci opravdu padlo a my to otočili, protože kdyby se nám to nepovedlo, asi by to šlo za ním, protože ty šance neproměnil. Vím, jaké to je, když útočník šanci nepromění. Je to stejná chyba, jako když obránce udělá kiks a dostaneme gól. Ale povedlo se to, musíme být rádi a s pokorou ty tři cenné body vzít.

V průběhu prvního poločasu musel Abdullahi Tanko nebo možná jiný hráč Baníku čelit rasistickému skandování domácích fanoušků. Jak jste to vnímal? A slyšel jste to na lavičce vůbec?

Ano, zaslechli jsme to. Myslím, že v dnešní době je směšné, že něco takového někoho vůbec napadne. Nevím, co se tam přesně stalo, viděl jsem, že i gólman Hradce se to snažil uklidňovat. Tohle do sportu nepatří a je jedině dobře, že jim to potom Tankis dvěma góly vrátil. Karma to těm fanouškům vrátila.

Byla už řeč o vaší první gólové přihrávce, ta druhá byla snad ještě povedenější…

Běžel jsem s míčem a viděl jsem, že Tankis má velkou rychlost. Byl v náběhu, já mu to chtěl dát do mezery mezi obránce. Jeden z nich míč ještě trochu zblokoval a Tankisovi to možná ještě lépe připravil, ale on by to i tak dostihl.

Přihrál jste na dva góly, je to pro útočníka, který chce góly střílet, důvod k plné spokojenosti?

Asi bych byl radši, kdybych ty dva góly dal já. Byl bych víc vidět, ale myslím, že i ty asistence byly dobré, byly rovnou do šance. Jasně, útočník chce dávat góly, ale když vyjdou dvě takové asistence a vedou k vítězství, je to cenné.

26
Filip
Blažek
9
David
Buchta
0
Paixao da Silva
Ewerton
29
Ladislav
Takács
21
Jiří
Klíma
12
Tomáš
Rigo
4
Robert
Mišković
5
Jiří
Boula
24
Jan
Juroška
15
Patrick
Kpozo
20
Abdullahi
Tanko
7
Karel
Pojezný
35
Jakub
Markovič
17
Michal
Frydrych
11
Eldar
Šehić
28
Filip
Kubala
19
David
Lischka
13
Samuel
Grygar
10
Matěj
Šín
30
Jiří
Letáček
77
Gigli
Ndefe