po 8.5.2023
A-tým

Jan Juroška: Kluci mě hecujou, že to byla náhoda

Jeho rána z 62. minuty vyřadila brněnského gólmana Martina Berkovce úplně ze hry. Naše fotografie níže ostatně inkriminovaný moment dokonale zachycuje. Brněnský brankář jen bezmocně hledí, jak mu míč míří přesně do šibenice. Pro JANA JUROŠKU to byl první vstřelený gól v sezoně. O to byl krásnější. Pravý bek Baníku jej v utkání s Brnem doprovodil i dvěma gólovými asistencemi.

Věděl jste hned ve chvíli, kdy vám Srdjan Plavšić přihrál před hranici šestnáctky, že tentokrát nebudete "čepovat" spoluhráčům, ale sám vystřelíte?

Ano. Hned jak mi to Plavša dával, jsem věděl, že si to posunu a budu se snažit dát to ke vzdálenější tyči. Už jsem takhle Berkovcovi jeden gól dal. Kluci mě teď samozřejmě hecujou, že to byla náhoda, ale já si to tak úplně nemyslím. (směje se) Vyšlo to pěkně do růžku.

Přitom se zdálo, že vám míč při zpracování trochu uskočil...

Je fakt, že jsem si ten dotek dal trochu více doleva, o to víc jsem to pak musel zaobalit.  

Všímavým fanouškům neuniklo, že jste po gólu nějak zvlášť neradoval. Udělal jste jen takové gesto, jako výzvu spoluhráčům: Pojďte mě obejmout...

To ani nevím. Ty emoce prostě byly takové.

Vstřelený gól, dvě asistence k tomu. Byl to váš nejlepší zápas za dobu, co jste v Baníku?

Z pohledu čísel určitě. Ale myslím si, že už ty poslední zápasy nebyly špatné. A to se týká celého týmu. Výkonnost gradovala, v Olomouci jsme byli velice produktivní a doma proti Brnu znovu. Hráli jsme s chutí a je to pro nás obrovská vzpruha.

Jak moc vám, hráčům, kteří mají centry v popisu práce, pomáhá fakt, že se do velké střelecké formy dostal Muhamed Tiujani?

Když si vzpomenu na zápas v Brně, tam nás zase uhlavičkoval brněnský Tijani. Teď to vyšlo tomu našemu. Snažili jsme se to teď centrovat spíše na zadní tyč, protože u té přední si to brněnský Tijani umí pohlídat. Hodně tomu pomohlo, že to tam svými náběhy doplňoval i Jirka Klíma.

Muhamed Tijani vstřelil svůj další gól, ale jedním centrem jste dokázal "gólově" najít i nepoměrně menšího Cadua...

Je dobře, že je to vlastně úplně jedno, jestli se prosadí vysoký nebo menší hráč. Já jsem rád, že jsme to zvládli. Že jsme na ně vletěli, že jsme splnili do puntíku všechno, co jsme si řekli, že jsme byli produktivní a že to vyšlo.

Baník se v posledních zápasech hodně zvedl, ale bohužel to teď může ukázat jen ve skupině o záchranu...

Způsobili jsme si to bohužel sami, ale o to více teď musíme dokazovat, že do této skupiny nepatříme.

Do utkání s Brnem jste vstoupili velmi sebevědomě. Přitom Zbrojovka dokázala Baník v obou utkáních sezony porazit...

Přenesli jsme si do utkání sebevědomí z Olomouce, kde nás fanoušci přijeli v hojném počtu povzbudit a kde nám ten zápas vyšel i co se týká počtu vstřelených gólů. A i to jsme si přenesli do zápasu s Brnem. Podali jsme týmový výkon, měli jsme šance a odehráli jsme parádní zápas.

Jak důležité tohle vítězství bylo?

Moc důležité. Před zápasem šly takové ty šumy, jakože to bude jednoduché, že se Baník zachrání, ale kdybychom tenhle zápas nezvládli, dostali bychom se pod obrovský tlak, který by trval do konce nadstavby. Jsem rád, že jsme hned ten první zápas takhle zvládli, to nám dá určitě klid. Ale věřím, že žádné uspokojení. 

11
Eldar
Šehić
17
Michal
Frydrych
20
Abdullahi
Tanko
29
Ladislav
Takács
26
Filip
Blažek
9
David
Buchta
4
Robert
Mišković
12
Tomáš
Rigo
0
Paixao da Silva
Ewerton
10
Matěj
Šín
5
Jiří
Boula
19
David
Lischka
21
Jiří
Klíma
30
Jiří
Letáček
13
Samuel
Grygar
77
Gigli
Ndefe
28
Filip
Kubala
7
Karel
Pojezný
15
Patrick
Kpozo
35
Jakub
Markovič
24
Jan
Juroška