pá 30.8.2024
Aktuální zprávy

Jakub Markovič nominován do reprezentace!

Na Bazaly dorazila skvělá zpráva. Jakub Markovič byl nominován do týmu české fotbalové reprezentace pro zápasy v Gruzii a proti Ukrajině. Výběr trenéra Ivana Haška vstoupí těmito duely do nového ročníku Ligy národů UEFA.

Zástup baníkovských a exbaníkovských gólmanů, kteří byli v minulosti součástí českého či československého reprezentačního A-týmu, je delší o další jméno. Řady těchto brankářů nyní rozšířil třiadvacetiletý Jakub Markovič.

"Dozvěděl jsem se to ve čtvrtek, volal mi to reprezentační trenér brankářů Radek Černý. Jsem za tuhle šanci moc rád, tohle chce každý hráč zažít. Reprezentace je jednou z těch vysněných štací," řekl Jakub Markovič, který v této sezoně prakticky uzamkl branku Baníku. 

V letošním ligovém ročníku už Jakub Markovič vychytal čtyři čistá konta, další přidal v pohárovém utkání proti FC Kodaň. "Jsem za to rád, ale beru to absolutně pokorně. Je to zásluha celého týmu, jsem toho jen součástí a bude jen dobře, když to takto bude pokračovat dál," uvedl mladý gólman, který se skvěle a bez jakékoliv nervozity chopil po odchodu Jiřího Letáčka do španělského Getafe své šance.

"Bral jsem to jako příležitost, na kterou jsem se připravoval po celou dobu od chvíle, kdy jsem sem přišel. To, že Lety odešel, mi do branky pomohlo, ale dokázat, že na to mám, to jsem musel až na hřišti. Ale z toho, že Jirka Letáček tady nějakým způsobem nastavil laťku, jsem si hlavu nedělal, prostě jsem se snažil chytat, jak nejlépe umím, a stejným způsobem k tomu přistoupím v reprezentaci, pokud šanci dostanu," poznamenal k věci Jakub Markovič, který svou vynikající formu prezentoval také v soubojích s penaltovými exekutory. Jednu penaltu chytil v utkání s Hradcem Králové, další dvě v rozstřelu s FC Kodaň.

"V otázce výběru gólmanů byl tou hlavní osobou, která dávala návrhy na nominaci, Radek Černý," poznamenal k povolání Jakuba Markoviče Ivan Hašek, reprezentační trenér, jenž zároveň zmínil, že brankáři Baníku do reprezentace pomohly i čerstvě nabyté pohárové zkušenosti.

Jména baníkovců nalezneme také mezi náhradníky nového reprezentačního výběru. Na případný dodatečný "povolávák" jsou připraveni Matěj Šín a David Buchta.

Utkání v Gruzii odehraje česká reprezentace 7. září ve Tbilisi, duel s Ukrajinou je na programu 10. září a hrát se bude v Praze.

2
Emannuel
Uchenna Aririerisim
0
Roan
Nogha
32
Paixao da Silva
Ewerton
37
Matěj
Chaluš
24
Jan
Juroška
6
Michal
Fukala
12
Tomáš
Rigo
13
Samuel
Grygar
21
Jiří
Klíma
17
Michal
Frydrych
30
Dominik
Holec
10
Matěj
Šín
28
Filip
Kubala
19
David
Lischka
66
Matúš
Rusnák
9
David
Buchta
20
Abdullahi
Tanko
33
Erik
Prekop
14
Radim
Šudák
41
Mikuláš
Kubný
95
Daniel
Holzer
5
Jiří
Boula
35
Jakub
Markovič
15
Patrick
Kpozo
23
Issa
Fomba
7
Karel
Pojezný