po 27.5.2024
A-tým

Filip Kubala: Jsem rád za celý Baník

Dva ze svých pěti gólů si schoval na ten nejdůležitější zápas sezony a také díky Filipu Kubalovi Baník v závěrečném utkání rozstřílel Slovácko 6:0. Přidanou hodnotou je čtvrté místo v konečné tabulce a návrat Baníku do pohárové Evropy. „Hlavně pro lidi to znamená moc a jsme rádi, že jsme jim to mohli dát.“

Byly to nervy do posledního zápasu. Sami určitě nejlépe víte, že čtvrtou příčku v tabulce jste mohli mít pojištěnou mnohem dříve.

Je to tak. Bylo to celou sezonu takové nahoru dolů, těch emočních i výsledkových pádů tam bylo více. Byli jsme spoustu zápasů blízko, kdy jsme to mohli zlomit na naší stranu a odskočit. No a nakonec jsme si to nechali na ten poslední zápas. Mohli jsme to uhrát dřív, ale asi to tak mělo být. Zvládli jsem to s béčkem v jeden den a ty emoce a euforie jsou o to větší.

Čtvrté místo je nakonec splnění cíle, který sportovní vedení klubu stanovilo v průběhu sezony, ale před začátkem ročníku se na něj po spoustě změn v kádru úplně realisticky nahlížet nedalo.

Určitě jsme na něj nemysleli. Před sezonou v létě přišla spousta hráčů a ten tým se hrozně proměnil. Ony ty výkony taky byly během sezony takové rozkolísané, což je jeden z těch důsledků řady změn. Bavili jsme už s klukama na lavičce během utkání se Slováckem po vystřídání, že máme třeba dobrý první poločas, ale nedokážeme dát první gól z první šance a využít tu naší herní kvalitu. Dneska to měl zase Buchtič na noze, nedali jsme to, a ono to v té hlavě nějak pracuje. Ale pak vybojoval penaltu, červenou kartu, zlomilo se to. Dostali jsme se na tu naši pohodu a už to šlo.

Baník je po 14 letech v evropském poháru a vy osobně poprvé zažíváte na vlastní kůži, co to znamená pro fanoušky.

Je to vážně neuvěřitelné. Ale byla to jedna z věcí, kvůli které jsem tady šel. Teď jsem moc rád za všechny v Baníku i za všechny, co nám fandí. Pro lidi to znamená hodně moc. Jsme rádi, že jsme jim tu radost mohli dát. Čtrnáct let to tady nebylo, ale to, že jsme to uhráli, nestačí. Budeme bojovat za nás i za Českou republiku, za koeficient. Motivace do další sezony je velká. Chceme se zlepšovat, pořád je tam velký bodový rozdíl mezi námi a Plzní. A je jen na nás, jaké výkony budeme podávat příští sezonu.

12
Tomáš
Rigo
5
Jiří
Boula
20
Abdullahi
Tanko
15
Patrick
Kpozo
24
Jan
Juroška
35
Jakub
Markovič
32
Paixao da Silva
Ewerton
9
David
Buchta
21
Jiří
Klíma
17
Michal
Frydrych
95
Daniel
Holzer
13
Samuel
Grygar
10
Matěj
Šín
28
Filip
Kubala
11
Eldar
Šehić
7
Karel
Pojezný
19
David
Lischka