po 6.11.2023
Aktuální zprávy

David Buchta prožil svůj střelecký den

Byl to jeho sedmnáctý a vzápětí osmnáctý prvoligový gól v kariéře. Oba v obdivuhodném provedení. David Buchta odehrál v neděli v Karviné svůj zatím nejvydařenější střelecký part v dresu Baníku. Poprvé v životě se mu podařilo vtěsnat dva vstřelené góly do jednoho prvoligového zápasu. Ten nedělním skončil vítězstvím Baníku 3:1.

Po utkání třímal v rukou cenu pro nejlepšího hráče zápasu. Zcela po zásluze. Plné hřiště jej bylo po celý zápas, svou první velkou fotbalovou parádu předvedl se svými spoluhráči v 53. minutě. Na polovině hřiště převzal kolmou přihrávku od Jiřího Bouly. Vydal se s míčem směrem kupředu a po pár metrech si poprvé v rychlosti vyměnil míč s Gigli Ndefem. Vzápětí prostrčil mezi dvěma karvinskými hráči míč znovu Gigli Ndefemu, ten mu patičkou narazil zpět a David Buchta byl náhle před karvinskou šestnáctkou. Pro další narážečku si vybral Filipa Kubalu, ten mu vrátil do volnějšího prostoru před hranicí pokutového území, a pak už David Buchta jen zamířil a levačkou poslal míč k pravé tyči karvinské branky.

„Byla to krásná kombinace jak s Giglim, tak i s Filipem, pak už jsem to jen poslal k tyči,“ těšil se naprosto po zásluze David Buchta po utkání. A nebyl zdaleka sám. „To byla moc hezká akce od všech kluků, kteří se do ní zapojili a jsem rád, že nejen David Buchta, ale i ostatní hráči ukázali, že náš tým zdaleka nestojí na jednom jednotlivci,“ pochválil trenér Pavel Hapal akci, která vedla ke gólu na 2:1 pro Baník.

A to měl David Buchta připravenu ještě jednu laskominu. Přichystal si ji na 58. minutu. Jiří Boula rozehrál nakrátko rohový kop, Ewerton si všimnul svého spoluhráče s číslem devět, jak číhá před šestnáctkou, a poslal mu míč. David Buchta si balon posunul dvěma doteky zhruba o metřík vpřed a takřka bez rozběhu jej napálil pravou šajtlí. Žádná dělovka, ale o to ošemetnější záležitost pro gólmana. Karvinský brankář Holec zareagovat nestačil a baníkovci mohli znovu propuknout v jásot. 

„Bylo to už potřetí,“ připomněl David Buchta po utkání s úsměvem na rtech, kolikrát že už jeho šajtle v této sezoně úřadovala. „Na tréninku se tak snažím zakončovat často a docela mi to vychází. Byl jsem sám na vápně, tak jsem to zkusil. Bylo to asi s tečí,“ glosoval po utkání, v němž Baník podle jeho slov předvést svou sílu. Zejména ve druhém poločase, i když i v tom prvním měli Ostravané řadu velkých šancí. „O přestávce, když jsme prohrávali, jsme si řekli, že tu sílu máme, a že ji musíme ukázat. A to se ve druhém poločase povedlo,“ dodal spokojeně.

26
Filip
Blažek
11
Eldar
Šehić
24
Jan
Juroška
0
Paixao da Silva
Ewerton
77
Gigli
Ndefe
12
Tomáš
Rigo
21
Jiří
Klíma
19
David
Lischka
9
David
Buchta
15
Patrick
Kpozo
13
Samuel
Grygar
20
Abdullahi
Tanko
10
Matěj
Šín
29
Ladislav
Takács
7
Karel
Pojezný
28
Filip
Kubala
4
Robert
Mišković
35
Jakub
Markovič
30
Jiří
Letáček
5
Jiří
Boula
17
Michal
Frydrych