po 23.9.2024
A-tým

David Buchta: Viděl jsem, kde stojí brankář...

Že v něm vězí kus fotbalové geniality, to už David Buchta v průběhu svého působení na prvoligové scéně prokázal několikrát. V neděli v Teplicích znovu. Když se ve 37. minutě spolu s Matějem Šínem stavěl k přímému kopu z nějakých dvaceti metrů a poněkud z úhlu, celý stadion čekal, že nacentruje před branku. Co taky jiného z takového místa? A on obstřelil zeď a dal gól, kterým aktuálně prohrávající Baník vrátil do hry a posunul ke konečnému vítězství.

Kdy a jak vás napadlo, že místo centru před branku pošlete míč přímo do ní?

Když jsem se k tomu kopu připravoval. V první chvíli, když jsem se podíval, kde stojí brankář, mi přišlo, že stojí hodně u zadní tyče a že asi očekává centr. Tak jsem si řekl, proč to nezkusit. A povedlo se.

Podobné góly v posledním období padají v zápasech evropských soutěží. Inspiroval jste se?

Evropský fotbal hodně sleduju a tady tohle se v něm děje. Ono ale záleží právě na postavení brankáře a taky na postavení zdi. Já když se na jedno a druhé podíval, řekl jsem si, že to zkusím.

Ve druhé půli jste mohl přidat ještě jeden gól. Abdullahi Tanko vám poslal míč před úplně odkrytý brankový prostor, který jste nakonec netrefil...

Čekal jsem, co Tankys v té situaci udělá. On si to dobře hodil kolem brankáře a já čekal, že mi to pošle do nohy. Ale přihrál to hodně přede mě. S tím jsem nepočítal, myslel jsem, že balon jenom klepnu do branky, ale takhle jsem musel do skluzu. Určitě to šlo taky nějak trefit, ale čekal jsem přihrávku prostě trochu jinam.

Utkání skončilo vítězstvím Baníku, v prvním poločase jakoby se mužstvu nedařilo chytit to správné tempo...

Chtěli jsme do zápasu vstoupit aktivně, moc jsem nám to ale nedařilo. Hráli jsme hodně pomalu, otáčení hry a tyhle věci nám hodně trvalo. Hráli jsme sice na méně doteků, ale trvalo nám, než jsme otočili míč na druhou stranu. Možná to bylo tím, že se teď tři týdny nehrálo, pauza byla delší, člověku nějaký ten zápas chybí. To nikdo z nás moc rád nemá, lepší je hrát víc utkání, třeba i anglický týden, než mít dlouhou pauzu. 

Baníku se v Teplicích v posledních letech daří, sázeli jste na to před utkáním?

To jsme věděli a chtěli jsme na to navázat. Tím spíš, že v prvních čtyřech kolech jsme venku nedokázali vyhrát. V Teplicích jsme to chtěli zlomit a jsme rádi, že máme tři body.

66
Matúš
Rusnák
17
Michal
Frydrych
2
Emannuel
Uchenna Aririerisim
9
David
Buchta
37
Matěj
Chaluš
35
Jakub
Markovič
5
Jiří
Boula
14
Radim
Šudák
7
Karel
Pojezný
20
Abdullahi
Tanko
33
Erik
Prekop
19
David
Lischka
95
Daniel
Holzer
30
Dominik
Holec
41
Mikuláš
Kubný
32
Paixao da Silva
Ewerton
24
Jan
Juroška
12
Tomáš
Rigo
21
Jiří
Klíma
28
Filip
Kubala
6
Michal
Fukala
15
Patrick
Kpozo
10
Matěj
Šín
23
Issa
Fomba
13
Samuel
Grygar
18
Roan
Nogha