st 4.9.2024
A-tým

Daniel Holzer: Na Slavii se těšíme už teď

Návrat do Baníku mu vyšel. Dostává šanci, v této sezoně už zapsal sedm ligových startů. Daří se mu, věří si, na hřišti vždy znamená nebezpečí pro soupeře. DANIEL HOLZER se v dresu Baníku zkrátka cítí viditelně dobře. O to více se těší na nejbližší ligový duel, jímž bude příští sobotu utkání Baníku se Slavií.

Baník doma v této sezoně ještě neprohrál. A neprohrál ani poslední dva duely venku, které se mimochodem hrály před plnými stadiony. Jak v Karviné, tak v Olomouci, kde Baník v neděli před tribunou plnou vlastních fanoušků sahal po vítězství...

V Olomouci už je tohle skoro pravidlem, že nás tam jezdí podpořit spousta fanoušků z Ostravy a že ta velká tribuna za brankou je našich fanoušků plná. Celá ta tribuna byla fantastická, úžasné choreo, atmosféra, fanoušci nás podporovali od začátku do konce. Škoda, že jsme neudělali lepší výsledek než remízu 2:2 a že jsme neodvezli tři body. To vrhá na ten zápas trochu špatné světlo. Ale věděli jsme, že to budě těžký zápas, Olomouc chytla začátek sezony, takže i ten bod musíme brát, i když jsme chtěli tři.

Atmosféra v Olomouci byla zejména díky fanouškům Baníku skvělá. Připomnělo vám to prostředí, v němž se hrál domácí pohárový duel s FC Kodaň?

To srovnávat nejde. V Olomouci to bylo super, to v každém případě. Ale srovnávat to s tím, co se dělo v zápase s Kodaní, to prostě nejde. To byla jedna z nejlepších atmosfér, co jsem v životě zažil. Poznal jsem různé stadiony a různé atmosféry na nich, ale zažít to, co se dělo v utkání s Kodaní, a navíc v Ostravě, takže doma, to je ještě o dost víc.

Liga má aktuálně reprezentační pauzu. Ale po ní následuje domácí zápas se Slavií. Už se těšíte?

Těším se hrozně moc. Je důležité tu reprepauzu dobře využít, dobře potrénovat, naladit se na ten zápas. Doufám, že bude vyprodáno a že lidi zase přijdou zažít něco podobného, co zažili proti Kodani.

Slavia má svou kvalitu. Jsou na místě obavy?

Obavy? Ne, není proč. Jsou to kluci jako my, není nejmenší důvod se bát. Ale samozřejmě se vším respektem ke Slavii. Mají skvělý tým, byli kousek od Ligy mistrů, takže je to výborné české mužstvo. My ale hrajeme doma a doma jsme v této sezoně ještě neprohráli a chceme z toho stadionu udělat nedobytnou tvrz.

Po utkání s FC Kodaň zavládl mezi fanoušky názor, že pokud Baník dokázal porazit FC Kodaň, je schopen porazit kohokoliv v české lize. Co na tento názor říkáte?

Já osobně ten pocit mám. To mužstvo, co teď v Baníku je, má velký potenciál. Na nás je, abych ho využili do maxima. Ten dvojzápas s Kodaní se dá určitě se Slavií nebo Spartou srovnávat. Což je určité vodítko k tomu, že se s těmito týmy podle mého názoru teď můžeme měřit. Zvláště doma, kde nám to teď jde. Doma jsme ještě neprohráli a myslím, že ani Slavii se k nám nebude cestovat úplně nejlépe a bude z toho zápasu mít trochu víc respektu než třeba v minulosti.

Baník nejen že zatím doma neprohrál. Dokonce před vlastním publikem v této sezoně dosud neinkasoval. Jak velkou dávku sebevědomí tento fakt mužstvu dodává?

Velkou. Kdybychom doma dostávali góly a nevyhrávali bychom, tak by ti soupeři asi podobně, jak jsem to u Baníku sledoval loni, jeli do Ostravy sebevědoměji s tím, že se odsud body odvézt dají a že Baníku to doma tolik nejde. Teď je to jiné. Soupeři teď vědí, že se jim v Ostravě, a zvláště když bude vyprodáno, hrát dobře nebude. A to má na psychiku každého týmu vliv, stejně jako na nás má vliv fakt, že víme, že nám to doma jde a že si můžeme věřit. 

Na začátku sezony měl Baník velmi nahuštěný program. Přišla reprezentační pauza z toho pohledu právě včas?

Těžko říct. My když jsme hráli s Libercem, byl to vlastně první týden, kdy jsme neměli v týdnu vložené kolo nebo pohár. A celý týden před tím utkáním jsme jen trénovali. A pak nám celý první poločas trvalo, než jsme se do toho dostali. Takže nám možná více vyhovuje hrát dvakrát týdně než jednou (usmívá se). A teď je ta pauze dokonce dvoutýdenní. Ale věřím, že to trenéři naplánují tak, že se budeme před utkáním se Slavií cítit skvěle a že na ně vlítneme hned od první minuty.

Utkání se Slavií je tahák, vstupenky už se prodávají. Věříte, že bude vyprodáno podobně jako proti FC Kodaň?

Doufám, že to bude podobné a třeba ještě lepší, protože ten zápas, to byl skvělý zážitek pro všechny. Všichni si to užili. I když všichni vlastně ne, protože mnozí se na to utkání ani nedostali. Obracelo se na mě dost lidí s tím, že už se jim nepovedlo sehnat vstupenky, jestli nějaké nemám. Tak fanouškům radím, ať tentokrát neváhají a lístky zápas už si raději koupí s předstihem. Pokud bude plno, a já věřím, že bude, mají fanoušci šanci zažít něco podobného, co se na stadionu dělo během toho zápasu s Kodaní. A to bylo něco, na co člověk asi nikdy nezapomene.

20
Abdullahi
Tanko
32
Paixao da Silva
Ewerton
17
Michal
Frydrych
95
Daniel
Holzer
13
Samuel
Grygar
24
Jan
Juroška
66
Matúš
Rusnák
5
Jiří
Boula
37
Matěj
Chaluš
7
Karel
Pojezný
41
Mikuláš
Kubný
14
Radim
Šudák
6
Michal
Fukala
15
Patrick
Kpozo
23
Issa
Fomba
21
Jiří
Klíma
10
Matěj
Šín
28
Filip
Kubala
30
Dominik
Holec
19
David
Lischka
0
Roan
Nogha
12
Tomáš
Rigo
33
Erik
Prekop
35
Jakub
Markovič
9
David
Buchta
2
Emannuel
Uchenna Aririerisim