Má za sebou velmi pestrý rok. Začínal jej jako trenér Zlína, končil jako úspěšný trenér Baníku Ostrava. Trenér Bohumil Páník má na konci roku 2018 za čím se ohlížet a na co vzpomínat. Většina jeho vzpomínek se ale bude týkat působení v Baníku, který nejdřív dovedl k záchraně a pak k aktuálnímu třetímu místu.
Trenére, jak byste tehdy hodnotil rok 2018 ryze ze svého pohledu?
Začátek roku byl trochu divočejší. Zimní soustředění jsem prodělal v Turecku jako trenér Zlína. A vedle nás se připravoval Baník. Potkali jsme se už na letišti, viděl jsem pak Baník v Turecku ve dvou utkáních i hrát, takže ono se to prolínalo, jako kdyby to byla nějaká předzvěst.
Takže jste už v Turecku získal informace, které vám po nástupu do Baníku možná pomohly…
Je fakt, že jsem tam mohl sledovat prakticky celý tehdejší kádr Baníku. No a potom už se to seběhlo hrozně rychle. Konec ve Zlíně, příchod do Baníku, a pak takový, řekl bych, malý zázrak v podobě té záchrany. Ta se ale zrodila díky tomu, že všichni v týmu a okolo něj dali hlavy a ruce dohromady. Byl to úspěch všech lidí, kteří se na tom podíleli. A ta záchrana hráče hodně posílila. Protože si uvědomili, že mohou takhle spolu i vyhrávat. A když dnes spočítáme, kolik získal Baník v roce 2018 bodů, tak zjistíme, že jsme hned za tuzemskými topkluby.
Jak hodnotíte podzimní část sezony?
Navázali jsme na tu úspěšnou jarní část. Samozřejmě, nevyhnuli jsme se nějakým zaváháním, ale delší trať nikdy nevydržíte sprintovat celou. Musíte si ji nějakým způsobem rozfázovat. V závěru podzimu jsme bohužel neměli k dispozici naše klíčové útočníky Baroše s Diopem, celé to odtáhli bratři Šašinkové, kteří do toho ohně museli skočit. V závěru podzimu jsme ale dokázali zase solidně zabodovat a dnes vidíme, že i ten bod s Olomoucí byl velice důležitý, protože ten nás katapultoval na třetí místo. A to není zanedbatelná věc.
Co především vás na podzim uspokojilo?
Defenzivní činnost. Tam jsme se opravdu zlepšili. A spolu s Plzní máme nejméně inkasovaných gólů z celé ligy. V defenzivní činnosti pracovalo mužstvo velice dobře a dokázalo v posledních třech zápasech uhrát nuly, což je výborné. Souvisí to samozřejmě i s tím, že máme v brance Honzu Laštůvku, který si obranu před sebou perfektně řídí. Vychytal devět čistých kont, což v lize žádný jiný gólman nemá. Defenzivní hru máme nějakým způsobem vybudovanou a je pro jaro na čem stavět. Bude potřeba trochu doplnit kádr na některých postech, abychom na nich měli větší konkurenci a abychom dokázali soupeřit s tou první šestkou.
Třetí místo po podzimu je pro jarní část velmi zavazující. Fanoušci to tak bezesporu vnímají…
Když se podíváte na tabulku, zjistíte několik věcí. Zaprvé to, že odstup vedoucího dua je tak veliký, že téměř nemá cenu se tou ztrátou zabývat. A zadruhé to, že smečka, která je těsně za námi, je velice silná a hladová. To jsou opravdu silní a velicí vlci. Já ale myslím, že my jsme statná ovce s dobrými pasáky, kteří ji nenechají sežrat. (usmívá se) Ale máte pravdu, je to obrovský závazek. To, že jsme aktuálně v první šestce, je zásluha každého, kdo v Baníku přiložil ruku k dílu. A tím mám na mysli úplně každého včetně paní, co se stará o úklid a co nám pere dresy. V tom klubu je teď cítit obrovská sounáležitost všech, kteří v něm jsou. Všichni si toho, kde momentálně jsme, váží. To se projeví třeba ve chvíli, kdy se prohraje s doma se Spartou a s Plzní, a stejně pak přijdete do práce a nikdo se tam netváří kysele, protože každý si dobře uvědomuje tu skutečnou realitu. Všichni se tam navzájem drží a pomáhají, a to je síla, která je cítit. Naše hra postupem času trochu ztratila pohlednost a stala se trochu bojem, ale tak to ve fotbale bývá. A je třeba si vážit toho, že to mužstvo našlo ve chvílích, kdy ta hra trochu vázla, sílu ty body ubojovat.
Čekají nás Vánoce. Jak je budete trávit?
Krátkou první fázi už mám za sebou. Odjel jsem do termálních lázní a dva dny jsem si v nich odpočinul. Pak jsem se vrátil do Ostravy, abych dodělal práci, kterou jsem dodělat nestačil. No a teď zbývá nachystat stromeček, připravit kapra, udělat výbornou rybí polévku.
Rybí polévku připravujete o Vánocích vy?
No, to je moje doména! Připravuju velký, asi pětilitrový hrnec, takže na každého, kdo přijede, se dostane.
Máte nějaký speciální recept?
Specialitou jsou jankovské hřiby, které do ní dávám. Manželka s dcerou je nasbíraly, já jimi ochutím rybí polévku.
Co to jsou ty jankovské hřiby?
To jsou hřiby od nás z jankovického lesa. Praváci a Janky.
Janky?
To neznáte že? Tak se u nás říká kozákům. A ty tam u nás v těch Hostýnských vrších rostou. A tím, že jsme tam pro ty hřiby šli, tak tím ony tam vlastně vyrostly pro nás. A o to lépe pak v té polévce chutnají.