čt 19.1.2023
A-tým

Baník v Turecku dotrénoval, trenér je optimistou

Poslední klasický trénink herního soustředění v Turecku má Baník za sebou. V pátek čeká tým trenéra Pavla Hapala ještě předzápasová procházka, a pak už od 11 hodin středoevropského času utkání s Cracovií Krakov (Susesi sports center Belek). V sobotu ráno vyrazí Baník domů. S trenérem Pavlem Hapalem jsme tedy práci, kterou mužstvo v Turecku odvedlo, zhodnotili.

Baník sice v Turecku čeká ještě jeden přípravný duel, ale co se týká klasických tréninků, máte splněno. Jste s odvedenou prací spokojen, trenére?

Jsem spokojený, že nám vyšlo všechno, co se týká podmínek a počasí. Co jsme chtěli udělat a nějakým způsobem nacvičit, jsme udělali. Ještě nám zbývá poslední týden doma, i když ten bude asi v jiných klimatických podmínkách, ale vesměs jsme spokojeni. Hráči se posunuli hlavně v tom, že na každý trénink jsou maximálně soustředění a koncentrovaní. Trénují s maximálním nasazením. Cítím z nich už trošičku únavu, ale to s tréninky a přípravnými zápasy přichází. Jsem opravdu spokojený, důležité je, abychom si to přenesli domů.

Jan Juroška v rozhovoru pro klubový web řekl, že z mužstva cítí větší soudržnost a semknutost. Máte stejný pocit?

Mám. Ukazují nám to i zápasy. I když ten zatím poslední jsme prohráli 0:1, myslím, že i v něm jsme podali výborný výkon a cítil jsem, jak i hráči na lavičce s klukama na hřišti žili. A jestli chce být někdo úspěšný, tak tohle je podle mého názoru základ. Hráči si navzájem musí držet palce, hrají za jeden tým, a s tím mohu být taky velice spokojen.

Někteří hráči, například Jaroslav Svozil nebo Nemanja Kuzmanovič, v Turecku doháněli fyzickou či herní kondici po zdravotních problémech, které před odletem měli. Jak se nim to v průběhu soustředění podařilo?

Jarda Svozil v Turecku neodehrál nic, trochu ho zabrzdilo to, že mu to koleno nateklo. Ale věřím, že se do toho brzy vrátí. Kuzma nám po operaci menisku nějakou minutáž odehrál, teď dostane další, takže věřím, že se do toho dostane co nejdříve.

Součástí kádru, který je v Turecku na soustředění, je sedm hráčů, kteří jsou produkty současné Akademie Baníku. Když navíc pomineme například Michala Frydrycha s Janem Laštůvkou, kteří jsou rovněž odchovanci klubu, nebo Muhameda Tijaniho, který v současné Akademii FCB také krátce působil. Jak důležitý tento fakt pro vás je?

Jsem za to hrozně rád. Všechny klubu v Česku pracují s tím, že chtějí zabudovávat své odchovance do mužstva. My jich tady máme dost a co je důležité, ti kluci tady nejsou náhodou. Jsou tu proto, že mají kvalitu. Takže věřím, že se všichni brzy prosadí a že brzy budou nosnými hráči Baníku.

Na konci podzimu bylo zjevné, že výkonnost Baníku šla nahoru také s příchodem Srdjana Plavšiče. Může se z jakýchkoliv důvodů stát, že si Baník bude muset na jaře v nějakém zápase poradit bez něj. Vy jste si v Turecku určitě otestoval výkonnost týmu i bez přítomnosti Srdjana Plavšiče…

Srdjan je samozřejmě velice důležitým článkem týmu. Když je na hřišti, je znát, že ho hodně využíváme. Pokud by ta situace někdy nastala, musíme si poradit. Třeba výkon Peti Jaroně v posledním utkání byl výborný. Peťa je mladý hráč, potřebuje se ještě někdy trochu zklidnit a některé situace řešit jinak, než je řeší, ale do budoucna by určitě zrovna on mohl být tou náhradou.

Už byla řeč o Janu Juroškovi. Ten se do mužstva vrátil po dlouhé pauze, která měla řadu různých důvodů. Jak se vám jeho současná výkonnost jeví?

Honza má za sebou dlouhodobé zranění, pak začal v béčku, my jsme ho vzali do kádru zpátky a dnes je také jedním z těch nosičů výkonu. Je to zkušený hráč, po fyzické stránce dobře připravený a já jsem s ním velice spokojen.

V Turecku jste pracovali s trojicí gólmanů, jak těžké bude vybrat dvojici pro ligové zápasy?

I brankáři trénují dobře, odchytali dobrá utkání, takže uvidíme. Budeme se vždycky rozhodovat před daným utkáním. Jedničkou samozřejmě zůstává Lašty, protože jeho zkušenosti, ale i to, jak trénuje a jak se chystá, to vše je na vysoké úrovni. Dvojku určovat nebudeme a budeme se rozhodovat podle nějaké aktuální výkonnosti.

Baník v pátek čeká poslední utkání přípravy proti Cracovii Krakov. Jedná se o generálku na ligu, ale vy už jste avizoval, že takto toto utkání nepojmete a že je pro vás jen dalším ze série přípravných. Platí to stále?

Platí. Zase dáme hráčům nějakou minutáž. Na některých hráčích, kteří už toho mají odehráno víc, už cítím nějakou únavu, takže si s tím budeme muset trochu pohrát. Budeme chtít utkání vyhrát, ale prostor dostanou hráči, kteří toho tolik neodehráli.

Dovolte poslední otázku. Jarní ligová premiéra se pomalu blíží, jste optimista?

Jasně. Kluci to tu odpracovali, nemáme být z čeho nervózní. I když jsme tu jeden zápas prohráli, utkání ukázalo, že mužstvo se o výsledek rvalo, nakonec mělo i šance, které jsme nedali, ale hlavně mužstvo hrálo ve vysokém tempu. Jsme optimisty.

5
Jiří
Boula
35
Jakub
Markovič
7
Karel
Pojezný
77
Gigli
Ndefe
13
Samuel
Grygar
0
Paixao da Silva
Ewerton
9
David
Buchta
12
Tomáš
Rigo
11
Eldar
Šehić
15
Patrick
Kpozo
29
Ladislav
Takács
30
Jiří
Letáček
26
Filip
Blažek
21
Jiří
Klíma
20
Abdullahi
Tanko
24
Jan
Juroška
28
Filip
Kubala
17
Michal
Frydrych
19
David
Lischka
10
Matěj
Šín
4
Robert
Mišković