út 19.3.2024
Aktuální zprávy

Akademie Baníku mezi třemi nejlepšími v Česku!

Akademie Baníku Ostrava patří mezi tři nejlépe fungující klubové fotbalové akademie v Česku. Vyplývá to z řízení Licenční komise FAČR, která udělila Akademii FCB nejvyšší možný status Klubové akademie, tedy status 1, a která podrobila důkladné analýze výsledky a fungování všech českých klubových akademií, které o status zažádaly. Z bodového ohodnocení vyplývá, že Akademie FCB je spolu s klubovou akademií Slavie a Sparty v trojici nejlépe fungujících klubových akademií v Česku.

„Status klubové akademie je v rámci FAČR nejprestižnější a nejvyšší možné ohodnocení mládežnické fotbalové akademie a jeho udělení je závislé na splnění jasně daných podmínek,“ uvádí Fotbalová asociace ČR, která fungování klubových akademií každoročně posuzuje.

Licenční komise ve svém hodnocení a následnému udělení bodů zohledňuje komplexní soubor vyhodnocených kritérií. Patří mezi ně vzdělání trenérů dle dosažených licencí, počty hráčů v reprezentačních výběrech i vychovaní hráči působící v profesionálním fotbale, kvalita trenérského procesu nebo i podmínky, které má akademie k dispozici. A samozřejmě také účast v mládežnických soutěžích.

Baník, respektive jeho akademie v tomto hodnocení získala 3342 bodů a nejenže patří mezi desítku českých klubů, jejichž akademiím byl nejvyšší status 1 pro rok 2024 přidělen (několik prvoligových klubů o tento status pro letošní rok přišlo), ale dle bodového hodnocení patří Akademie Baníku spolu s akademiemi Sparty a Slavie aktuálně mezi tři nejlepší v Česku!

„Skutečnost, že nás Licenční komise FAČR dle svých přísných kategorií zařadila mezi trojici nejlepších akademií v Česku, je na jednu stranu obrovským oceněním všech lidí, kteří se na tomto stavu podílejí,“ řekl Roman Holiš, předseda Akademie Baníku Ostrava. 

Na druhou stranu je to pro nás motivace pracovat na tom, abychom se posunuli na absolutní čelo a byli v tomto směru v Česku jedničkou. Baník tuto ambici mít musí. I když si přiznejme, že Sparta a Slavia jsou v tomto směru zatím přece jen dál, “ pokračoval Roman Holiš.

„Před sedmi lety byl Baník v tomto bodě v bodu nula. Dnes nás může těšit, že počty reprezentantů v řadách našich odchovanců stále rostou, že máme stále více odchovanců v profesionálním fotbale a že posouváme stále větší počet dorostenců do dospělého fotbalu. Někteří z nich už nyní nastupují v základní sestavě B-týmu. Chci všem lidem, kteří se svou prací v Akademii Baníku Ostrava na této skutečnosti podílejí, maximálním způsobem poděkovat. Že jsme mezi třemi nejlepšími akademiemi v Česku, je vizitkou jejich práce,“ dodal Roman Holiš.

29
Ladislav
Takács
19
David
Lischka
9
David
Buchta
24
Jan
Juroška
4
Robert
Mišković
35
Jakub
Markovič
13
Samuel
Grygar
17
Michal
Frydrych
0
Paixao da Silva
Ewerton
10
Matěj
Šín
5
Jiří
Boula
15
Patrick
Kpozo
7
Karel
Pojezný
12
Tomáš
Rigo
77
Gigli
Ndefe
21
Jiří
Klíma
26
Filip
Blažek
20
Abdullahi
Tanko
11
Eldar
Šehić
28
Filip
Kubala
30
Jiří
Letáček