st 31.5.2023
A-tým

Abdullahi Tanko přestupuje do Baníku

První letní posilou Baníku je ofenzivní hráč Abdullahi Tanko. Pětadvacetiletý Nigerijec na Bazaly přichází z druholigového Varnsdorfu a podepsal tříletou smlouvu s opcí.

Krajní ofenzivní hráč zaujal ve druhé lize nejen výkony a střeleckou potencí, ale také dynamikou a rychlostí, která je jeho charakteristickým herním znakem.

„Sledovali jsme jeho výkony ve druhé lize a je velice zajímavý hráč. Je skvěle rychlostně vybavený, má tah na bránu, je přímočarý. Jeho zápasová data jsou srovnatelná s Yirou Sorem, pokud jde o běžeckou stránku. Navíc se velmi rychle dokázal adaptovat v českém prostředí. Jak se více a více prosazoval, tak rostl zájem dalších klubů z první ligy. Byl to nakonec celkem boj, ale získali jsme ho do našich služeb,“ řekl šéf sportovního úseku FC Baník Ostrava Luděk Mikloško.

Abdullahi Tanko je v Evropě už šest let a před příchodem do Varnsdorfu působil dlouho v Portugalsku, například v Chávesu a Gil Vicente. Ve Varnsdorfu si v uplynulé sezoně připsal 15 gólů a 4 asistence, proti Táborsku zaznamenal i hattrick.

„Těším se, že jdu do první ligy a do klubu, který má takovou diváckou podporu. Doufám, že se v Baníku dokážu prosadit a mužstvu pomůžu góly i svou hrou. Vím, že už se tu pár kluků z Nigérie prosadilo a chci být dalším z nich,“ řekl Abdullahi Tanko.

10
Matěj
Šín
17
Michal
Frydrych
21
Jiří
Klíma
13
Samuel
Grygar
11
Eldar
Šehić
19
David
Lischka
12
Tomáš
Rigo
7
Karel
Pojezný
0
Paixao da Silva
Ewerton
35
Jakub
Markovič
4
Robert
Mišković
28
Filip
Kubala
9
David
Buchta
77
Gigli
Ndefe
20
Abdullahi
Tanko
26
Filip
Blažek
29
Ladislav
Takács
5
Jiří
Boula
15
Patrick
Kpozo
24
Jan
Juroška
30
Jiří
Letáček