st 29.6.2022
A-tým

Jan Laštůvka: Pavel Vrba je plný energie

V roce 2004 se spolu podíleli na dosud posledním mistrovském titulu Baníku. Pak se jejich cesty rozešly, oba prožili léta plná úspěchů, nyní se po osmnácti letech znovu setkali v Baníku. Brankář Jan Laštůvka a trenér Pavel Vrba. Gólman Baníku se netají radostí z toho, že se dnes už velmi zkušený trenér do Baníku zase vrátil.

Jaké to tedy bylo setkat se s Pavlem Vrbou po osmnácti letech? Už jste zavzpomínali na zlaté časy z roku 2004?

Jsem hlavně rád, že tady Pavel Vrba je. A že pan Brabec, když se ta šance Pavla Vrbu získat naskytla, neváhal a využil ji. Na to, co jsme v Baníku před těmi osmnácti lety prožili, vzpomínáme často. I na tréninku občas něco proběhne. Ale hlavně doufám, že Pavel Vrba Baníku pomůže, aby hrál o ty nejvyšší příčky.

Vrátil se do Baníku ten stejný Pavel Vrba, kterého jste znal z roku 2004?

Určitě ano. Zůstal svůj. Ve své kariéře dokázal neskutečné věci, má na kontě hodně úspěchů, ale absolutně nelétá v oblacích. Hodně lidí říkalo, že působí unaveně. Ale já vidím opak. Je uvolněný, má chuť do práce, cítím z něho elán a energii. Možná mu pomohly vzpomínky, které na Ostravu má, možná to prostředí, které dobře zná, to je nakonec jedno. Jde z něj hodně energie. Umí udělat i legraci. V kabině i na hřišti. A během tréninku dokáže i pořádně zařvat. Ale myslím si, že je to ten stejný Pavel Vrba, jakého jsem v Baníku zažil před osmnácti lety.

Jak proběhlo to vaše úplně první setkání poté, kdy se Pavel Vrba do Baníku vrátil?

Myslím, že to bylo v kabině. A hned to bylo v legraci. Trenér začal říkat něco o tom, že my, ročníky 82 a 83, jsme byli rošťáci a vůbec takové divné ročníky. A jsem mu to hned vrátil a řekl jsem mu, že zrovna díky nám, klukům těchto ročníků, získal Baník v tom roce 2004 titul. Což ode mě samozřejmě byla jen nadsázka a legrace, abych mu měl čím oponovat, protože ve skutečnosti v tom roce 2004 byli v Baníku velcí a zkušení borci, kteří nás mladé kluky drželi zkrátka, perfektně to fungovalo a byl z toho ten titul.

Pamětníci vzpomínají, že Pavel Vrba, ač tehdy v roli asistenta, měl na zisku mistrovského titulu v roce 2004 svůj zásadní podíl...

Ano, já už jsem to taky někde říkal. Určitě v tom tehdejším realizačním týmu nehrál nějaké druhé housle. Dělal toho tehdy hrozně moc a pan Komňacký plnil roli té autority, která k tomu vždy, když bylo potřeba, něco zásadního řekla. Pan Komňacký byl šéf, který měl hlavní slovo, ale velkou zásluhu na tom titulu měl i Pavel Vrba.

Trenér Vrba se nedávno v souvislosti s vámi zmínil, že spolu rádi a často o fotbale debatujete...

Není divu, že to tak máme, známe se opravdu dlouho. Pamatuju si na dobu, kdy jsem ještě chytal v Karviné za dorost, on tam tehdy jezdil a dělal tam profilicenci. Takže jsme se znali už z téhle doby, on věděl o mně, já věděl o něm, jaký je to trenér. Povídali jsme si o fotbale vždycky a povídáme si o něm dál, protože se chceme posunout někam dál. Takže naše debaty o fotbale jsou na denním pořádku.

Jak změnil příchod Pavla Vrby atmosféru v kabině i na hřišti?

Víme, že přišel velký trenér, který toho hodně dokázal. Získal hodně titulů, má zajímavou kariéru. Má autoritu a myslím, že to všichni i podvědomě cítí, bedlivě ho poslouchají a plní co nejpřesněji, co se plnit má.

Jsou už v tréninku cítit chystané změny herního pojetí?

Nějaké změny už jsou. Každý trenér má své představy o fotbale, má je i Pavel Vrba. Ale myslím si, že toho bude časem ještě dost přibývat, protože teď se soustřeďujeme především na tu tvrdou přípravu, běháme v parku, nejsme jen na hřišti. To ale nastane, čeká nás herní soustředění, další přípravné zápasy, takže to všechno ještě přijde.

29
Ladislav
Takács
17
Michal
Frydrych
24
Jan
Juroška
13
Samuel
Grygar
5
Jiří
Boula
4
Robert
Mišković
77
Gigli
Ndefe
35
Jakub
Markovič
9
David
Buchta
19
David
Lischka
0
Paixao da Silva
Ewerton
7
Karel
Pojezný
30
Jiří
Letáček
11
Eldar
Šehić
15
Patrick
Kpozo
12
Tomáš
Rigo
20
Abdullahi
Tanko
10
Matěj
Šín
26
Filip
Blažek
21
Jiří
Klíma
28
Filip
Kubala