pá 20.11.2020
A-tým

Michal Bělák: Na Slovácko jsme chystali hráče z béčka

S návalem nákazy nemoci covid-19 se Baník potýkal už delší čas. Navzdory stále se horšícím okolnostem byl tým připraven nastoupit do utkání proti Slovácku s hráči širšího kádru, případně s hráči B-týmu. Situace se však ještě razantněji zhoršila, nakažených hráčů a členů realizačních týmů je téměř třicet. Což vyústilo rozhodnutí krajské hygieny o nařízení karantény. O současném stavu a okolnostech jsme hovořili s výkonným ředitelem Baníku Michalem Bělákem.

Jaký je tedy aktuální zdravotní stav týmu?

Ve čtvrtek, tedy v den, kdy krajská hygiena o karanténě rozhodla, jsme měli pozitivně testováno 29 hráčů a členů realizačního týmu včetně několika hráčů a členů realizačního týmu v B-týmu. Přičemž u hráčů a členů realizačního týmu B-týmu, kteří byli testováni, bylo více než 50 procent testů pozitivních. U A-týmu je tento poměr ještě horší. Situace se bohužel zatím nelepší. Protože od okamžiku, kdy hygiena vynesla rozhodnutí o karanténě, se příznaky objevily u dalších tří hráčů.

Bylo podle vás nařízení karantény nezbytné?

Rozhodnutí bylo plně v kompetenci krajské hygienické stanice. My jsme své hráče testovali podle protokolu, který máme od LFA. A testovali jsme i navíc po několikadenní pauze, kterou jsme před časem vzhledem k vládním opatřením měli. Na naše náklady. Abychom co nejrychleji zjistili případný výskyt nákazy v mužstvu a zamezili dalšímu šíření. Testovali jsme i před přípravným utkáním s Líšní. A samozřejmě jsme v případě, že se u některého z hráčů projevil příznak, na nic nečekali a okamžitě jsme ho od mužstva izolovali a hráč šel na testy. Díky tomu všemu jsme do utkání s Příbramí vycházeli z celé situace velmi dobře. Po tomto utkání, na kterém chyběl realizační tým a tři hráči, se situace natolik zhoršila, že i to rozhodnutí hygieny považujeme za logické.

Zvažoval Baník, že utkání proti Slovácku odehraje s hráči béčka?

Nejen že zvažoval, dokonce se na tuto situaci připravoval. B-tým se připravoval separátně, aby mohl hráči doplnit nebo i zcela nahradit A-tým. Proto jsme sehráli přípravný duel s Líšní a proto do něj nastoupila vedle hráčů širšího kádru i řada hráčů z B-týmu. Jenomže na to nám nákaza zasáhla i B-tým. I když jsme v B-týmu netestovali všechny hráče, ten poměr nakažených vůči počtu testovaných hráčů a členů realizačního týmu B-mužstva o situaci v béčku mnohé napovídá.

V mediálním prostoru se vyskytl výrok, který naznačoval, že Baník intenzivně testuje své hráče proto, aby prokázal co největší počet nakažených a v důsledku toho aby docílil uvalení karantény....

Tento a podobné výroky považuju za scestné, nelogické až hloupé. Testy, které jsme na vlastní náklady dělali, stojí majitele klubu v součtu až stovky tisíc korun. Opravdu si někdo může myslet, že tyto značné prostředky vynakládáme proto, abychom nemuseli hrát? Asi se zapomíná na to, že fotbal měl před ostatními sporty v Česku po dobu koronavirové krize náskok právě proto, že ligové fotbalové týmy své hráče pravidelně testovaly, hráče s nákazou okamžitě izolovaly a nedovolily tak rozšíření nákazy do celého mužstva. Proto se fotbal u nás hrál, zatímco jiné sporty stály. Nám se větší množství nákazy díky důsledným opatřením dlouho vyhýbalo. Když ale například mužstvo sedne spolu do autobusu, v němž se někdo čerstvě nakažený vyskytne, cestuje spolu do Příbrami a zpět, pak se zkrátka může stát, že se nákaza rozšíří. U nás k tomu bohužel došlo masivním způsobem. A i když jsme se připravovali na to, že do utkání se Slováckem půjdeme s hráči B-týmu, situace se ještě zhoršila a hygiena vydala rozhodnutí, jaké vydala. Jestli to někomu nedochází, pak je mi velice líto. 

4
Robert
Mišković
77
Gigli
Ndefe
13
Samuel
Grygar
15
Patrick
Kpozo
19
David
Lischka
35
Jakub
Markovič
21
Jiří
Klíma
11
Eldar
Šehić
26
Filip
Blažek
29
Ladislav
Takács
12
Tomáš
Rigo
5
Jiří
Boula
20
Abdullahi
Tanko
30
Jiří
Letáček
17
Michal
Frydrych
24
Jan
Juroška
0
Paixao da Silva
Ewerton
7
Karel
Pojezný
9
David
Buchta
10
Matěj
Šín
28
Filip
Kubala