po 27.7.2020
A-tým

Luboš Kozel: Chceme posílit ofenzivní fázi

Tak konečně. Mužstvo Baníku vyběhlo na trávník k přípravě. A trenér Luboš Kozel má před sebou náročný úkol. Otestovat hráče, kteří se mu sešli, začlenit nováčky, vybrat kádr a co nejlépe vyladit výkonnost. Nejen o tom jsme si s Lubošem Kozlem popovídali.

Trenére, do přípravy se vám kromě stávajících hráčů a těch, kteří se vrátili z hostování, přihlásili i dva nováčci...

Myslíte Jurošku se Zajícem. To jsou hráči, o kterých jsme už věděli, že je přivítáme. Jsme za ně rádi. Oba spadají do naší představy o tom, jak chceme mužstvo pozměnit ve smyslu pohyblivosti, rychlosti a pracovitosti. Tohle jsou první dva a jsem rád, že jsou tady.

Určitě věříte v to, že ještě nějaké posily v kádru přivítáte...

Pracujeme na tom, aby někteří další hráči určitě přišli.

Na které posty?

Chceme hlavně hráče do ofenzivní fáze. Posílit tvořivost a větší efektivitu mužstva. Takže na tyto posty hráče sháníme.

Dá se říct, jaký počet nových hráčů, odmyslíme-li Jurošku se Zajícem, by vás uspokojil?

Snažíme se o to, abychom přivedli hráče na tři posty. Pokud se to podaří, budu maximálně spokojený. Pokud by se podařili dva, asi by to taky bylo v nějakých mezích. Ono to není tak jednoduché hráče přivést. Nechceme každého. Nabízených hráčů je plno, ale my to chceme směřovat tak, aby byli kmenově v Baníku a aby měli potenciál i do budoucnosti.

Kromě toho bude chtít Baník jistě pokračovat v začleňování mladých odchovanců...

Během jara naskočili mladí hráči, kteří předtím nehrávali. Dá se říct, že skoro všichni prokázali, že se s nimi v Baníku dá počítat. Tohle je určitě cesta, kterou bychom chtěl jít. I pokud jde o tu další obměnu kádru, hledáme takové typy, které Baníku mohou pomoct i z pohledu perspektivy do budoucna. Ne jen třeba z pohledu momentálního okamžitého využití. Když byla řeč o mladých odchovancích, kromě trojice Drozd, Buchta a Kaloč, kteří už také dostali šanci, už dnes pravidelně hrává Ondra Šašinka, když byl zdravý, hrál i Dan Holzer, teď s námi začal přípravu i Ondra Chvěja, který je taky baníkovským odchovancem. Je to bývalý reprezentant. Byl teď na hostování ve Vítkovicích, které sice spadly, ale on ve většině zápasů patřil k nejlepším. Dal pět nebo šest gólů, takže to, že je teď s námi, je pro něj taková odměna. Aby i ostatní hráči viděli, že pokud někde odvádějí dobrou práci, mají šanci se poprat o místo v Baníku.

Několik hráčů se vrátilo z hostování...

Vrátil se Granečný, Azackij, o Chvějovi z Vítkovic už byla řeč, ještě by se během týdne měli zapojit Šindelář a Tijani. Všichni mají šanci zabojovat o místo. Uvidíme, jak se budou jevit.

Někteří hráči už kádru opustili. Jak je to s Rudolfem Reiterem, o němž média spekulují v souvislosti s odchodem do Zlína?

To nevím, kde se to vzalo. Řekli jsme si, že do doby, dokud někdo nepřijde, neměl by ani nikdo odejít. Toho se snažíme držet. Pokud budou změny směrem sem, mohou nastat změny směrem ven. Ruda přišel loni v létě. Svůj potenciál asi ještě nenaplnil, ale já hráče po půl roce určitě neodsuzuju. Pro každého hráče může být navíc těžké, když přijde trenér s novým herním systémem. Někdo je schopen realizovat to rychleji, někdo pomaleji. Já věřím, že Ruda si tady může vykopat větší prostor a ukáže, že v Baníku může být platným hráčem.

Nejen sportovní život je u nás stále ovlivněn a poněkud ochromen vlivem opatření souvisejících s koronavirem. Dá se čekat, že situace může ovlivnit i nadcházející fotbalovou sezonu. Jaké to je připravovat se na sezonu, která je svým způsobem v mnoha ohledech nejistá? 

Pociťujeme to každým dnem. Řešíme za pochodu plno věcí, oficiálně se ještě ani neví, kdy začne sezona, jestli začne, s kým začneme... Od toho se odvíjí řada dalších věcí, jako je soustředění, soupeři v přípravě a tak dále. Ale musíme se s tím umět vyrovnat, jako se s tím musí umět vyrovnat všichni.

Soupeře pro první tři přípravné zápasy už ale Baník zná...

V pátek a v sobotu nás na Slovensku čeká dvojzápas s Nitrou a Zlatými Moravcemi. Příští týden ve středu máme v plánu Třinec. Co bude dál, se řeší. Měli jsme v plánu odjet v pátek na soustředění do Rakouska, ale současná situaci plány komplikuje. I směrem k soupeřům. Jsou to zahraniční soupeři, kteří vědí, že Ostrava nebo Moravskoslezský kraj je v situaci, v jaké je, takže každý má obavy. Není to jednoduché a tohle všechno musíme doladit.

17
Michal
Frydrych
29
Ladislav
Takács
28
Filip
Kubala
12
Tomáš
Rigo
10
Matěj
Šín
26
Filip
Blažek
5
Jiří
Boula
15
Patrick
Kpozo
11
Eldar
Šehić
0
Paixao da Silva
Ewerton
7
Karel
Pojezný
9
David
Buchta
35
Jakub
Markovič
24
Jan
Juroška
20
Abdullahi
Tanko
4
Robert
Mišković
13
Samuel
Grygar
30
Jiří
Letáček
21
Jiří
Klíma
77
Gigli
Ndefe
19
David
Lischka