čt 13.2.2020
A-tým

Co také zaznělo na tiskové konferenci

Sportovní ředitel Marek Jankulovski, trenér Luboš Kozel a nový hráč Roman Potočný byli hlavními aktéry tiskové konference, kterou Baník u příležitosti startu jarní části sezony ve čtvrtek uspořádal. Nabízíme vám přehled toho, co kromě jiného na tiskové konferenci zaznělo.

MAREK JANKULOVSKI, sportovní ředitel Baníku Ostrava

O kádru a cílech pro jaro

„Se stavem kádru k dnešnímu dni jsme spokojeni. Přišli hráči, o které jsme měli zájem. Přestupové okno je ještě otevřené a cokoliv se ještě může stát. Věříme, že noví hráči zapadnou. Pokud jde o cíle, konkrétní bych být nechtěl. Víme, že přišel nový trenér, bude potřeba trpělivost a čas, aby se projevila jeho práce a jeho vliv na tým. Na druhou stranu nezakrýváme, že tým je zkušený a kvalitní. Je momentálně doplněn hráči, kteří byli ve svých klubech oporami. Takže kvalita tady bude ještě o něco větší. Máme deset kol, všichni víme, o co jde. Budeme se snažit, aby body naskakovaly, abychom skončili v první šestce, a pak se může stát cokoliv. Minulý rok nám to nevyšlo, to pro nás bylo poučení. Dnes jsme o rok chytřejší, víme, že nadstavba je těžká. A proto jsme kádr zkvalitnili. A věříme, že to bude nakonec vidět."

O tom, zda je současný kádr za dobu jeho manažerského působení v Baníku nejsilnější 

"Jelikož jsem tady druhou sezonu, odpověď bude jednoduchá. Ten kádr je určitě širší a je kvalitnější. Takže stoprocentně věřím, že v nadstavbě se to projeví. A že budeme mít víc sil a víc kvality, než tomu bylo minulý rok. Loni bylo pěkné, že jsme po třiceti kolech skončili pátí nebo šestí, ale když pak ve čtrnácti dnech narazíte na top, jakým je Slavia, Sparta, Plzeň, Jablonec a Liberec a nemáte dostatečně široký kádr, tak poznáte, že je naopak nutné mít kádr kvalitnější. Právě v té nadstavbě se nakonec rozhodne, jestli byla sezona úspěšná, nebo ne."

O prioritním cíli pro jaro. Konečný výsledek? Začlenění mladých hráčů? Změna herního projevu?

"Největší prioritou je, aby se splnily všechny tyto aspekty. To chce všechno čas. Aby měl trenér na práci klid. Víme, že čas na tu práci kolikrát trenéři nemají. Trenér Kozel je tu měsíc a my de facto za dva dny jdeme do ligy. A všichni víme, že chceme uspět. Ale trpělivost je důležitá a když ji budeme mít, a budeme pracovat na tréninku, věřím, že všechny tyto cíle splníme. Chceme mladé hráče opravdu zabudovat. Ne jen o tom mluvit. Dnes je vidíme na tréninku a chceme, aby to pokračovalo. Je to ale běh na dlouhou trať, s tím jsme do toho šli. Na druhou stranu víme, že výsledky jsou důležité, a my je očekáváme. Já ale věřím, že když skloubíme práci, trpělivost a práci, budeme dlouhodobě úspěšní."

O budoucí strategii budování kádru

"Před dvěma lety, to jsem tady ještě nebyl, byla v Baníku kritická situace. Co tehdy udělal pan Brabec, bylo výjimečné. Koupil kvalitu, stálo ho to hodně peněz, ale udělal dobře, protože ti kluci to zachránili. Sami ale cítíme, že teď už chceme jít jiným směrem. Zaměřit se do budoucna spíš na mladší hráče. Není to jednoduché, těch mladých hráčů tolik není. Stačí se podívat na ostatní kluby. Máme v týmu i starší hráče a pokud se pod novým trenérem ukážou, nikde není řečeno, že u nás budou končit. Když se podíváte na krajní obránce, jako jsou Fillo a Fleišman, kteří patřili ke stabilním nejzkušenějším hráčům, mají na kontě asistence i góly, když budou na sobě pořád tak pracovat, mohou samozřejmě pokračovat dále. Ale chtěli bychom, aby se kádr časem omladil."

O Martinu Fillovi a jeho budoucnosti v Baníku

"Jednání probíhají. Filous v posledním půlroce ukázal na místě pravého obránce velkou kvalitu. Jsme s ním spokojeni. Věřím, že na jaře tu svou laťku potvrdí a že se domluvíme na prodloužení smlouvy a že tady zůstane. Vedle něj by se měli učit noví mladí hráči. On na tom pravém beku překvapil všechny. I sám sebe, jak on říká. Jsme za to rádi a já věřím, že se domluvíme, aby tady příští rok ještě byl."

LUBOŠ KOZEL, trenér Baníku Ostrava

O zimní přípravě

"Jaká byla příprava, ukáže sezona a mistrovská utkání. Teď je předčasné to hodnotit. Přišel jsem k týmu ve chvíli, kdy už byla příprava naplánovaná. Respektovali jsme to, ale na můj vkus jsme odehráli mnoho utkání ve strašně rychlém sledu. Což se pak projevilo i na výsledcích, protože jsme zjistili, že to mužstvo potřebuje kvalitně trénovat. To jsme splnili, na Maltě jsme měli velmi dobré podmínky. Na výsledcích přípravných zápasů byla znát únava, ale teď už byl prostor, aby opadla. Už jsme na trénincích viděli, že projev hráčů je úplně jiný. Věřím tomu, že mužstvo připravené je a že se to projeví nejen v prvním kole, ale během celého jara. Trenér je samozřejmě vždycky rád, když přípravu zvládnou všichni zdraví. Zranění se nám jakž takž vyhýbala. Samozřejmě, Milan Baroš má problémy, jsou i další hráči, kteří je mají, ale věříme, že to nebude na dlouhou dobu a že ti hráči budou dobře připraveni pro celou jarní část."

O prvních dojmech z hráčů, které Baník získal jako posily

"Jsem rád, že ti hráči přišli. Každého z nich jsme chtěli, oba mají něco, co v tom týmu potřebujeme. Od Romana Potočného, a on to v dosavadních zápasech ukázal, zvýšení úderné síly směrem dopředu. Je to hráč, který jde na hřiště dát gól a chce vyhrát. Jarda Svozil je hráč, který má na stoperské pozice trochu jiné vlastnosti, než jaké měli hráči, kteří tady byli. Věříme, že to přenese i do těžkých zápasů. Až ty těžké zápasy ukážou, jestli mužstvu pomůžou. Ale já bych byl rád, aby to nebrali tak, že musí. Aby to brali tak, že jsou jen článkem v týmu a že přispějí tomu, aby ten tým byl úspěšný. Ale že to na nich nestojí. Protože takové očekávání může svazovat nohy."

O tom, jestli mají posily jisté místo v sestavě

"Vzhledem k tomu, že teď momentálně těch hráčů na výběr moc nemáme, se dá asi říct, že ano."

O aktuálním stavu Milana Baroše

"Ve středu poprvé běhal. Na odlehčeném páse. Cítil se pak dobře. Až do pátku má nadále podobný program v Praze. V pátek má závěrečnou kontrolu u profesora Koláře a pokud bude v pořádku, od příštího týdne by se měl zapojit k tréninku tady. I když neříkám, že hned na sto procent s týmem."

O složení útoku

"Na 95 procent mám o jeho podobě jasno."

O potenciálu mládeže v Baníku

Vidím, že tady jednoznačně je. Baník má dnes napříč kategoriemi řadu reprezentantů. Už jenom to samo o sobě svědčí, že v celorepublikovém měřítku patří v tomto ohledu na špičku. Pak je tady momentální výkonnost těch hráčů. Už jsem říkal, že šanci si zaslouží. České prostředí je spíše nastavené tak, že s tím déle čekáme, než že bychom to uspěchali. Ano, když ty hráče dnes vezmete a dáte je hned do ligy, můžete jim ublížit. Je to dlouhodobější proces, ale tím, že je do té vody nehodíte, nepoznáte, jestli na to ti hráči mají, nebo nemají. A pak je to na nich, jak se toho zhostí. A tím nemyslím to, že musí hned první zápas zvládnout. Ale to, že ten hráč má nějaký přístup, že se z toho poučí , když mu to nevyjde, a pracuje na sobě víc. To ho pak může posunout do role hráče, který je pro A-tým platný. Za ten měsíc jsem zjistil, že jsou tady minimálně dva hráči, kteří v kádru nebyli a dnes už do něho, myslím si, patří. Neříkám, že patří do základní sestavy, ale šanci si zaslouží, řekli si o ni a dostanou ji."

O Filipu Kaločovi

"Toho beru jako hráče, který už do kádru áčka patřil. I on šanci dostane, kvůli tomu už ostatně v tom kádru byl, a bude záležet na něm, jak se toho zhostí."

ROMAN POTOČNÝ, hráč Baníku Ostrava

O tom, jak se mu líbí v Ostravě a jak se cítí v kabině Baníku

"V Ostravě se mi moc líbí. V kabině žádný problém nemám a myslím, že se mnou ani žádný nebude, protože si myslím, že jsem přátelský. Líbí se mi tu a doufám, že teď se to ukáže na hřišti."

O tom, jak vnímal Baník, když byl ještě hráčem Liberce

"Vždycky jsem vnímal Baník tak, že je to jeden z nejlepších týmů české ligy. Teď jsem jeho součástí a budu ho chtít dotáhnout co nejvýše. Přišel jsem hrát o Evropu a chci se o to pokusit. Když jsem na Baník teď přijel, byl jsem trochu vykulený, je to tady všechno nové a krásné, nic nám tady nechybí. Tohle jsem v kariéře ještě nezažil. Moc si toho vážím, že jsem tady."

O rodinném zázemí

"Jsem teď v Ostravě sám. Jsem ženatý, mám tříletého syna a dva psy. Jsem trochu rodinný typ, takže mi teď rodina chybí, a už se těším, až se sem přistěhuje. Do týdne, do dvou by tady se mnou měla rodina být."

O fanoušcích Baníku

"Těšil jsem se na ně. Když jsem tady nastupoval jako soupeř, vždycky jsem z nich měl husí kůži. Jsou to tahouni mužstva. Těším se, až je uslyším."

O přátelích, které v Baníku už má

"Znám tady půlku kádru. Sedím vedle Jirky Fleišmana, se kterým se známe z Liberce. S Martinem Fillem jsme byli už dvakrát na večeři, i s Robertem Hrubým jsem hrál v Teplicích. Je toho víc a jsem rád, že některé kluky už znám osobně."

29
Ladislav
Takács
0
Paixao da Silva
Ewerton
20
Abdullahi
Tanko
11
Eldar
Šehić
9
David
Buchta
5
Jiří
Boula
17
Michal
Frydrych
30
Jiří
Letáček
15
Patrick
Kpozo
7
Karel
Pojezný
26
Filip
Blažek
21
Jiří
Klíma
12
Tomáš
Rigo
24
Jan
Juroška
10
Matěj
Šín
13
Samuel
Grygar
4
Robert
Mišković
77
Gigli
Ndefe
19
David
Lischka
28
Filip
Kubala
35
Jakub
Markovič