po 13.1.2020
Aktuální zprávy

Souboj s Bayernem? Partie proti světové elitě

Byla o zkušenost, o jakých se říká, že jsou k nezaplacení. Devatenáctka Baníku si v neděli na pozvání Bayernu zahrála v Mnichově proti tamním vrstevníkům. A potvrdilo se, co před utkáním říkal šéf Akademie Baníku Radek Slončík: tak těžký zápas naše devatenáctka ještě nikdy nehrála. Porážka 1:7 a hlavně vše, co baníkovská výprava v Mnichově viděla, potvrdilo jediné: Tohle je zkrátka jiný svět.

"Byla to velká zkušenost. Když vidíte, v čem také mohou mladí fotbalisté vyrůstat. S tím se nikdo v Česku nemůže absolutně srovnávat. My v Baníku dnes máme v rámci Česka opravdu špičkové podmínky. Ale tohle... ," rozvyprávěl se Radek Slončík, když se měl svěřit se svými prvními dojmy z návštěvy Bayernu Mnichov. "Tohle nikdy nemůžeme dohnat," dodal ještě, než se řeč stočila k fotbalu samotnému. A tady to bylo podobné. Logicky. "My se s Bayernem můžeme herně srovnávat do kategorie U15. Ale výš už to prostě nejde. Oni si do své akademie mohou od šestnácti let výše stáhnout prakticky kohokoliv na světě. A samozřejmě toho využívají. Zatímco my bojujeme o to, abychom do Baníku získali nejlepší hráče z regionu a ještě se nám to ne vždy daří, oni si vybírají nejlepší hráče světa. A mnohé z nich také získávají. To říkám jen pro představu, aby bylo jasné, o jakou konfrontaci v souboji naší devatenáctky a devatenáctky Bayernu vlastně šlo," líčil Radek Slončík. "V týmu, který proti nám nastoupil, byli samozřejmě především reprezentanti Německa. Ale třeba také Anglie, Švédska a dalších zemí. A sedmnáctiletý Malik Tillman, který nám dal gól na 3:0, vstřelil den předtím gól za A-tým Bayernu v utkání s Norimberkem," líčil šéf Akademie Baníku a člen realizačního týmu trenéra Luboše Kozla.

Domácí celek vedený známým bývalým fotbalistou Martínem Demichelisem se prosadil už v první minutě, do poločasu vedl Bayern i díky proměněné penaltě 5:0. "Že byl Bayern lepší, o tom není sporu. Bylo ale zajímavé sledovat, jak si v té těžké konfrontaci povedou naši kluci. Tři z nich, jmenovat je nebudu, uspěli. To můžu směle říct. Na celkový úspěch to bylo samozřejmě málo, ale pro každého kluka, který si v tom utkání zahrál, to byla velmi užitečná konfrontace," dodal Radek Slončík.

BAYERN MNICHOV U19 - BANÍK OSTRAVA U19 7:1 (5:0)

Branka Baníku: 88. Kulig

BANÍK OSTRAVA U19:  Baránek (46. Gergela) - Zálešák, Tamajka, Harušťák, Sotorník - Boháč (46. Kulig), Wojatschke (46. Šigut), Drozd (70. Merta) - Konečný (60. Zouhar), Barkov (46. Smékal), Knedla (80. Jaroň). 

30
Jiří
Letáček
28
Filip
Kubala
17
Michal
Frydrych
19
David
Lischka
11
Eldar
Šehić
7
Karel
Pojezný
35
Jakub
Markovič
9
David
Buchta
5
Jiří
Boula
20
Abdullahi
Tanko
0
Paixao da Silva
Ewerton
26
Filip
Blažek
13
Samuel
Grygar
15
Patrick
Kpozo
12
Tomáš
Rigo
29
Ladislav
Takács
10
Matěj
Šín
77
Gigli
Ndefe
24
Jan
Juroška
21
Jiří
Klíma
4
Robert
Mišković