po 2.12.2019
Aktuální zprávy

Páska přestřižena, Bazaly hlásí hotovo

Přestavba je u konce, slavné Bazaly se vracejí k životu a nově budou sloužit mladým fotbalistům. Pásku zrekonstruovaného areálu, který funguje už od roku 1959, v pondělí slavnostně přestřihli zástupci samospráv a všech zúčastněných subjektů. Primárně budou modernizovaný stadion využívat mladí hráči Regionální fotbalové akademie Moravskoslezského kraje, která v Ostravě začala působit letos v září a jejíž členové se aktuálně rekrutují z řad osmáků na ZŠ Bohumínská.

Rekonstrukce areálu trvala zhruba půldruhého roku. Fotbalisté nyní budou mít na Bazalech k dispozici hřiště s přírodní i umělou trávou, tělocvičnu, posilovnu, běžeckou dráhu, šatny i prostor pro regeneraci.

„Legendární Bazaly zůstávají fotbalové. Po dokončené rekonstrukci v nich najdou prostor pro trénování i měření sil mladí hráči. Snižujeme tímto významně deficit tréninkových ploch ve městě a podporou vzniku fotbalové akademie otevíráme novou kapitolu v přípravě mladých fotbalistů v Ostravě. Věřím, že tato investice přispěje k tomu, že se Ostrava znovu stane vyhlášenou líhní talentů pro celý český fotbal, že na Bazalech vyrostou noví velcí hráči a že se i Baník Ostrava dočká znovu po letech mistrovského titulu,“ řekl ostravský primátor Tomáš Macura.

Kultovní stadion Bazaly, který byl domovským areálem Baníku od roku 1959 až do sezony 2014/15, byl kompletně zrekonstruován a vybaven za 320 milionů korun. Z toho město uhradilo 220 milionů korun, kraj přidal 70 milionů, zbytek platil investor, jímž je společnost Vítkovice Aréna, která bude sportoviště provozovat.

Areál vedle Regionální fotbalové akademie bude částečně využívat i klubová Akademie FCB. V jednání je možnost, že by na Bazalech hrály svá mistrovská utkání béčko Baníku, případně ženy.

„V první řadě je velmi dobrou zprávou, že Bazaly zůstaly nadále zachovány pro fotbal a že zde vznikl areál, který je kromě jiného určen i široké veřejnosti. Pro budoucnost fotbalu v Ostravě je velmi důležitý i fakt, že na Bazalech najde své útočiště Regionální fotbalová akademie. A samozřejmě lze kvitovat i skutečnost, že se na toto místo po čase konečně vrátí alespoň část Baníku. Otevřením areálu na Bazalech udělal fotbal v Ostravě rozhodně velký krok kupředu,“ prohlásil výkonný ředitel FC Baník Ostrava Michal Bělák.

Odhadované roční náklady na provoz Bazalů budou kolem 14 milionů korun, město bude platit jen jejich část, objekt bude dotovat stejně jako další městská sportoviště. Pro rok 2020 Ostrava na činnost akademie schválila podporu ve výši 6,45 milionů korun. O další náklady se podělí Regionální fotbalová akademie a klubová akademie Baníku. Na chod akademie bude částkou 3 miliony korun ročně přispívat také Fotbalová asociace České republiky.

7
Karel
Pojezný
29
Ladislav
Takács
30
Jiří
Letáček
24
Jan
Juroška
20
Abdullahi
Tanko
5
Jiří
Boula
17
Michal
Frydrych
15
Patrick
Kpozo
77
Gigli
Ndefe
11
Eldar
Šehić
26
Filip
Blažek
12
Tomáš
Rigo
0
Paixao da Silva
Ewerton
9
David
Buchta
10
Matěj
Šín
19
David
Lischka
35
Jakub
Markovič
13
Samuel
Grygar
28
Filip
Kubala
21
Jiří
Klíma
4
Robert
Mišković