pá 10.11.2023
Preview k zápasu

Preview: Baník - Sparta (neděle, 15:00)

Česká fotbalová klasika je po osmi měsících opět tady. Baník vyzve v neděli od 15:00 na Městském stadionu Spartu Praha. Stadion je zcela vyprodán, lístky už se neprodávají.


SOUPEŘ

Sparta už od začátku sezony jede v lize na plný výtlak a zatímco v minulém ročníku pomalu Slavii dotahovala, teď už je v čele a střídá se s největším městským rivalem v průběžném vedení. Teprve ve třináctém ligovém utkání našla přemožitele; před třemi týdny ji doma pokořila Mladá Boleslav, která by se tak mohla stát inspirací i pro baníkovce. Sestava Letenských se už pod Brianem Priskem poměrně stabilizovala, a i když v minulých týdnech laboroval se zraněním nejlepší střelec Lukáš Haraslín, teď už je zpět a ve čtvrtečním utkání na hřišti Glasgow Rangers i skóroval. Sparta ve Skotsku sice prohrála 1:2, ale ve druhém poločase svou ofenzivní sílu a kvalitu několikrát předvedla a soupeř si do závěrečného hvizdu nebyl jistý vítězstvím. Sparta znovu postrádala kapitána Krejčího i dalšího stopera Panáka, kteří ze zdravotních důvodů nehráli.


BANÍK

Baník nejlepším způsobem zareagoval na dva nevydařené domácí duely v řadě a nejen výhra 3:1, ale i výkon v Karviné by před nedělním soubojem mohl být příslibem. Byť nyní narazí na ještě vyšší fotbalovou kvalitu. Trenér Pavel Hapal si musí ze svých taktických plánů škrtnout Jana Jurošku, který v Karviné dostal čtvrtou žlutou kartu a má automaticky stop. Zbytek týmu je v pořádku až na dva dlouhodobé zraněné Daniela Tetoura a Ladislava Takácse. Baníkovci od dubna 2018 Spartu neporazili. Poslední ostravské souboje končívaly smírně, letos na jaře tu ale po třech remízách v řadě Pražané vyhráli 3:0.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Jsme rádi, že lidí o utkání mají takový zájem a doufáme, že společně s fanoušky odehrajeme dobré utkání. Samozřejmě jsme pozorně sledovali čtvrteční zápas Sparty s Rangers, ukázalo nám to, že i Sparta je zranitelná a mohl by to být i návod pro naše vzájemné utkání. Ale současně vnímáme, že je to opravdu vysoce kvalitní mužstvo. Dopředu mají velikou sílu, je tam Haraslín, Kuchta, ale i další, mají i nejvíce nastřílených gólů v lize. Věřím ale, že se s tím dobře popasujeme, že hráči jsou dobře motivovaní a že to bude znát na našem výkonu. Chceme určitě být aktivní a donutit Spartu k chybám, což samozřejmě i ona nás, ale já doufám, že jich uděláme méně a získáme tři body.“


DIVÁCI

Utkání je vyprodáno, pokladny tak budou v den utkání uzavřeny. Brány a tribuny stadionu budou divákům otevřeny už ve 13:30, ve stejný čas se otevírá rovněž food-zóna. Divákům doporučujeme přijít na utkání včas a vyhnout se tak případným frontám u vstupu či kolonám u parkovišť. Dopravní podnik po utkání posílí tramvajovou dopravu vloženými spoji (VS) ze zastávky Městský stadion ve směrech na konečné zastávky Dubina, Výškovice, Poruba vozovna a Mor. Ostrava Plynárny. Navíc dojde ke kapacitnímu posílení tramvajových linek č. 11 a 12 do spřažených souprav nebo velkokapacitních vozů k zajištění návozu a odvozu fanoušků před a po zápase. Těsně před výkopem Baník na hrací ploše osobně poblahopřeje listopadovým oslavencům Václavu Svěrkošovi a Peteru Drozdovi. O přestávce pak bude předán rodině Lukáše Fedáka vytěžek ze sbírky na koupi invalidního vozíku.


FORTUNA:LIGA

15. kolo

Baník (4. místo, 24 bodů) – Sparta (1. místo, 35 bodů)

Neděle 15:00, Městský stadion Ostrava

Rozhodčí: Petřík – Paták, Vlček, VAR: Černý


Absence: Juroška (4 ŽK), Takács, Tetour (zranění) – Krejčí, Ryneš, Panák (zranění)

Nejlepší střelci: Tanko, Ewerton (5) – Haraslín (7)

Komu hrozí stop: Lischka, Ewerton (3) – Olatunji (3)


BANÍK VS SPARTA V SAMOSTATNÉ ÉŘE

Bilance vzájemných zápasů: 61 | 10-15-36 | 53:111

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Baroš 4 – Jun 6

Nejvyšší výhra: 4:1 (3. března 1996)

Nejvyšší prohra: 1:5 (28. října 2000)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (11. BŘEZNA 2023)

Baník - Sparta 0:3 (0:2)

Branky: 20. a 51. Čvančara, 17. Kuchta. Rozhodčí: Orel - Paták, Antoníček - Hocek (video). ŽK: Sanneh, Klíma, Bitri, Tijani - Čvančara, Sadílek, Minčev. Diváci: 13.099.

Baník: Laštůvka - Sanneh (64. Juroška), Bitri (64. Boula), Pojezný, Fleišman - Cadu, Klíma (84. P. Jaroň), Kaloč, Šín (64. Kuzmanovič), Plavšič - Almási (64. Tijani). Trenér: Hapal.

Sparta: Kovář - Vitík, Ladislav Krejčí II, Sörensen - Mejdr (46. Wiesner), Sadílek (74. Laci), Kairinen, Zelený - Čvančara (63. Minčev), Kuchta (74. Daněk), Haraslín (80. Jankto). Trenér: Priske.

9
David
Buchta
20
Abdullahi
Tanko
24
Jan
Juroška
33
Erik
Prekop
7
Karel
Pojezný
14
Radim
Šudák
18
Roan
Nogha
37
Matěj
Chaluš
15
Patrick
Kpozo
10
Matěj
Šín
6
Michal
Fukala
5
Jiří
Boula
32
Paixao da Silva
Ewerton
19
David
Lischka
17
Michal
Frydrych
21
Jiří
Klíma
28
Filip
Kubala
35
Jakub
Markovič
95
Daniel
Holzer
13
Samuel
Grygar
23
Issa
Fomba
2
Emannuel
Uchenna Aririerisim
12
Tomáš
Rigo
30
Dominik
Holec
41
Mikuláš
Kubný
66
Matúš
Rusnák