pá 26.5.2023
Preview k zápasu

Preview: Baník – Pardubice (neděle, 17:00)

Baník se v neděli rozloučí se sezonou. V posledním utkání hostí na Městském stadionu od 17 hodin Pardubice. Lístků bude dostatek i v den zápasu na pokladnách stadionu. A nezapomeňte: všichni v klubových barvách!


SOUPEŘ

Pardubice v minulém kole porazily Jablonec a definitivně se vyhnuly hrozbě přímého pádu do druhé ligy. Teď už je jisté, že Východočechy čeká baráž o záchranu s týmem druhé ligy. Utkání v Ostravě rozhodne o tom, z jaké pozice do něj svěřenci Radoslava Kováče nastoupí, zda ze čtrnácté, či patnácté. Nedělní duel tedy pro ně bude i přípravou na barážové dvojutkání. Ukázalo se, jak důležitou roli hraje domácí prostředí, a Pardubičtí se po návratu z vršovického azylu domů vyškrábali ze zdánlivě bezvýchodné situace. Na straně soupeře působí i několik exbaníkovců jako Viktor Budinský, Dominik Janošek či Martin Chlumecký, který proti Baníku podle dohody mezi kluby ale nesmí nastoupit. Na rozdíl od Viktora Budinského, jenž stejně jako Jiří Letáček chytat může.


BANÍK

Baník touží po vítězné rozlučce s fanoušky. Proti Pardubicím se mu navíc doma daří a ve třech předešlých zápasech je pokaždé porazil třemi vstřelenými góly (3:0, 3:1, 3:0). Minisérie čtyř utkání bez porážky skončila ve středu ve Zlíně, tím více baníkovci chtějí v závěrečném utkání sezony uspět. Chybět u toho bude celá řada zraněných hráčů: Matěj Šín, Jiří Klíma, Srdjan Plavšić, Jan Laštůvka, Jiří Boula, David Lischka, Daniel Tetour a Ladislav Takács. Proti svým bývalým spoluhráčům nastoupí Cadu, jenž v jarní části soutěže vstřelil už pět gólů a po Tijani je druhým nejlepším střelcem v roce 2023.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Je to pro nás trošku nečitelné utkání, protože Pardubice hrají příští týden baráž a těžko předvídat, v jaké sestavě u nás nastoupí. Ale chceme se rozloučit a odehrát co nejlepší zápas a zvítězit. Pro nás je to důležité, protože sezona nebyla optimální, některé zápasy jsme odehráli líp, některé hůře. Uděláme vše pro to, abychom se rozloučili důstojně. Půjdeme do zápasu samozřejmě naplno a budeme chtít zvítězit.“


DIVÁCI

Vstupenek jsou v prodeji on-line či ve Fanshopu FCB v OC Forum Nová Karolina. Ten, kdo si koupil lístek na minulé domácí utkání s Teplicemi, má na duel proti Pardubicím s vytištěnou vstupenkou nárok na vstup zdarma. Stadion se otevře v 16 hodin, pokladny budou v provozu od 15:00. V prodeji je tradiční bulletin Baník s velkým rozhovorem s oslavencem Radkem Slončíkem, který slaví padesátiny. Fanoušci vyzývají, ať všichni dorazí na stadion v klubových barvách.


FORTUNA:LIGA FINÁLE – skupina o záchranu

5. kolo

Baník (11. místo, 42 bodů) – Pardubice (14. místo, 34 bodů)

Neděle 17:00, Městský stadion

Rozhodčí: Krejsa – Slavíček, Pochylý, VAR: Nehasil


Nejlepší střelci: Tijani (9) – Janošek (8)

Absence: Šín, Boula, Klíma, Laštůvka, Lischka, Plavšić (zranění), Tetour, Takács (rekonvalescence) – Chlumecký (dohoda klubů), Kostka, Mareš, Solil (zranění)

Komu hrozí stop: Almási, Frydrych, Laštůvka, Sanneh, Pojezný, Plavšič (3 ŽK) – Hlavatý (7 ŽK), Černý, Nita, Hranáč, Janošek, Kostka (3 ŽK)


BANÍK VS PARDUBICE V SAMOSTATNÉ ÉŘE

Bilance vzájemných zápasů: 8 | 4-3-1 | 16:6

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Tetour 3 – Černý, Čihák, Jeřábek, Kostka, Huf, Kudrna 1

Nejvyšší výhra: 3:0 (11. září 2022, 12. listopadu 2021, 19. září 2020)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (4. BŘEZNA 2023)

Pardubice – Baník 1:1 (1:1)

Branky: 3. Černý – 35. Cadu z pen. Rozhodčí: Hocek – Ratajová, Vyhnanovský – Adámková (video). ŽK: Vlček, Krobot – Šín, Tijani, Fleišman. Diváci: 4527.

Pardubice: Nita – Kostka, Vlček, Hranáč, Helešic – Vacek – Sychra (46. Šimek), Hlavatý, Janošek (90.+4 Darmovzal), Tischler (60. Krobot) – Černý (60. Huf). Trenér: Kováč.

Baník: Laštůvka – Sanneh, Bitri, Pojezný, Fleišman – Boula – Cadu (84. Jaroň), Miškovič (64. Kuzmanovič), Šín (84. Buchta), Plavšič (90. Šehič) – Tijani (64. Almási). Trenér: Hapal.

20
Abdullahi
Tanko
12
Tomáš
Rigo
5
Jiří
Boula
21
Jiří
Klíma
26
Filip
Blažek
24
Jan
Juroška
7
Karel
Pojezný
30
Jiří
Letáček
11
Eldar
Šehić
4
Robert
Mišković
17
Michal
Frydrych
28
Filip
Kubala
9
David
Buchta
13
Samuel
Grygar
29
Ladislav
Takács
10
Matěj
Šín
0
Paixao da Silva
Ewerton
35
Jakub
Markovič
77
Gigli
Ndefe
19
David
Lischka
15
Patrick
Kpozo