čt 25.5.2023
A-tým

Z maturitní zkoušky rovnou do branky!

Tomu se říká ostrý start kariéry. Martin Hrubý, devatenáctiletý ligový debutant, na něj do konce života nezapomene. Svou ligovou premiéru totiž vměstnal do dvou těžkých maturitních dnů. A obstál! Před maturitní komisí i v ligové brance. Pro úplnost: svůj ligový debut si v utkání ve Zlíně odbyl také dvacetiletý záložník Dominik Holaň.

Nejdříve středeční ranní obhajoba písemné části maturitní zkoušky. Úspěšná. Pak odchod na Bazaly a poslední fáze přípravy na ligový debut v brance Baníku. Odjezd na zápas, dobrý výkon v něm. Pak pozdní návrat domů, v autobusu ještě honem osvěžit maturitní učivo a ve čtvrtek ráno nástup na tu náročnější, ústní část maturitní zkoušky na ostravské Obchodní akademii: čeština, ekonomie, teorie sportu, angličtina.

Pro normálního smrtelníka několik porcí stresu najednou. Pro Martina Hrubého? „Nedělal jsem si z toho velkou hlavu,“ rozprávěl po utkání, ve kterém na něm nebyla znát sebemenší stopa nervozity. „Pomohlo mi, že nastoupil Jarda Svozil. To je hráč, který pořád mluví, řídí to, odvede v tomhle kus práce. A vedle něj Karel Pojezný, ten toho taky hodně odpracuje,“ líčil devatenáctiletý hráč.

První přímá střela na něj letěla ve 26. minutě. Vyslal ji Antonín Fantiš. Střela byla lehce tečovaná, těsně před Martinem Hrubým navíc skočila. Nepříjemnost. On ji ale v poklidu lapil. Jakoby nebyla první ligová v životě.

Těžké zákroky přišly po půli. Nejdříve se proti mladému brankáři Baníku řítil ze strany Vukadin Vukadinovič. Své sólo dotáhl až před „Hrubase“, ten ale rychle vyběhl, zlínskému hráči prostor výrazně zmenšil a jeho ránu zblízka vykryl. „Hm. Škoda, že takový zákrok nepřišel dřív, abych se trochu rychleji zahřál a dostal do zápasu,“ poznamenal s klidem v hlase.

Efektně pak zneškodnil hlavičku Filipa Balaje a nejtěžší zákrok přišel v 83. minutě, kdy se před ním ocitl sám Dominik Simerský. Martin Hrubý mu nohou bleskurychle míč ustřelil. Domácí reklamovali penaltu, situace se řešila i u videa, ale Martin Hrubý měl jasno. „Dotkl jsem se ho, ale nejdřív jsem trefil míč,“ řekl po utkání.

Dva góly, které inkasoval, byly z jeho pohledu sotva řešitelné. Konečný výsledek ho mrzel. „Škoda, že to nedopadlo lépe. Ale i takový zápas je zkušenost,“ pravil devatenáctiletý gólman, jenž měl dobrý pocit z toho, že ve Zlíně kromě něj dostali šanci další mladí hráči, kteří spolutvoří kádr Baníku. Ostatně, věkový průměr týmu, který v dresu Baníku ve Zlíně nastoupil, dosáhl výše, nebo spíše níže 23,3 let. „Super, že se v základu zase objevil Peťa Jaroň, David Buchta a později i další mladí kluci včetně Dominika Holaně,“ dodal Martin Hrubý, než své myšlenky znovu soustředil ke čtvrtečnímu maturitnímu dopoledni, které začalo zkouškou z češtiny. Mimochodem, vytáhl si z klobouku otázku: Ladislav Fuks: Spalovač mrtvol. „Jo, dal jsem to. Ten zápas ve středu byl náročnější,“ dodal s nadhledem.

28
Filip
Kubala
19
David
Lischka
15
Patrick
Kpozo
5
Jiří
Boula
30
Jiří
Letáček
24
Jan
Juroška
17
Michal
Frydrych
77
Gigli
Ndefe
35
Jakub
Markovič
29
Ladislav
Takács
13
Samuel
Grygar
10
Matěj
Šín
9
David
Buchta
12
Tomáš
Rigo
20
Abdullahi
Tanko
4
Robert
Mišković
11
Eldar
Šehić
7
Karel
Pojezný
0
Paixao da Silva
Ewerton
26
Filip
Blažek
21
Jiří
Klíma