st 20.3.2024
Aktuální zprávy

Luděk Mikloško: Chceme bojovat o čtvrté místo

Jediná reprezentační pauza jara předělila odvetnou polovinu FORTUNA:LIGY na její úvodní a závěrečnou část. S jakými plány do ní Baník půjde? „Chceme zabojovat o čtvrté místo,“ řekl šéf sportovního úseku klubu Luděk Mikloško.

Jak jste spokojen s první částí jara?

Po podzimu jsme na čtvrté Slovácko ztráceli osm bodů, teď ztrácíme body dva. Ubrali jsme ze ztráty šest bodů, ale samozřejmě nelze říct, že bychom byli spokojeni. Tím více nás musí mrzet ta domácí šňůra bez výhry. Nálada se vždy, ať chcete nebo ne, hodně odvíjí od toho, jak se vám daří na domácím hřišti. Tady na nás chodí nejvíce našich fanoušků a ti chtějí vidět výhry, to je zkrátka fakt. A my jsme v Ostravě půl roku nevyhráli… A i když vyhrát sedmkrát z posledních devíti zápasů venku je objektivně velice dobré, vždy to zákonitě bude devalvováno těmi domácími ztrátami. S tím si lámeme hlavu, proč nám to zase doma přestalo jít.

A jaké pro to máte vysvětlení?

Už jsem o tom mluvil v jednom rozhovoru - já vidím hlavní problém v nízké produktivitě. S Olomoucí jsme to utkání měli v první dvacetiminutovce rozhodnout. Zase je pravda, že nám vůbec nevyšla přesilovka proti Bohemians. Ale i tenhle zápas jsme měli výborně rozehraný. Předtím s Plzní jsme prohráli brankou v nastavení. Trošku nám také dělá problém hra do plných. Pokud má soupeř snahu hrát otevřeněji, což se ukazuje venku nebo v zápasech proti Spartě a Slavii, sedí nám to více. Ale když jsme to mužstvo vloni v létě omlazovali, bylo nutné s tím trochu počítat. Že ty výkyvy formy tam prostě budou, protože změn proběhla opravdu spousta. A my musíme pracovat, a také pracujeme na tom, abychom dokázali naši hru co nejvíce stabilizovat. Věřím, že s časem se i tohle bude zlepšovat.

Odpovídá páté místo aktuálním možnostem?

Vezmu to trochu zeširoka. Zcela realisticky je třeba vidět, že Sparta a Slavie jsou momentálně od zbytku ligy vzdálené herně i ekonomicky. Nemůžeme jim vůbec konkurovat rozpočtem, na který je navázána i velká hráčská, rozdílová kvalita, a na hřišti se to projevuje. Za nimi je Plzeň, která má také jiné finanční možnosti než my, hodně široký a kvalitní kádr. Ale pak je tam skupina klubů, do které patříme my. Cítíme, že je naši povinností se prát o čtvrté místo. To vidím jako cíl pro zbytek této sezony, pokud se bavíme o příštích dvou měsících. A samozřejmě dále pracovat na omlazování mužstva.

Pokud jde o omlazování, čekal jste, že se tak prosadí například Tomáš Rigo, který je dnes už na soustředění se slovenskou reprezentací?

Když jsme ho v létě přiváděli, moc dobře jsme věděli, co v něm je. Skautovali jsme ho velmi důsledně. Ale já sám jsem tehdy prohlašoval, že to je hráč, od kterého hned nečekáme zázraky, chceme s ním pracovat a postupně ho zabudovávat. To se povedlo naprosto dokonale. Tomáš se prosadil opravdu velmi rychle. Určitě bych neočekával, že už po půl roce bude tak výraznou osobností. Ale jsme za to samozřejmě velmi rádi, protože nám to ukazuje, že jdeme dobrým směrem. A chceme v tom pokračovat. Věkově dnes máme třetí, čtvrtý nejmladší tým ligy podle věkového průměru základní sestavy, to je oproti loňsku velký posun. Daleko perspektivnější tým, ale o jedenáct bodů více než vloni touto dobou. Je to trend, kterým chceme jít dále i v blízké budoucnosti, tvořit kostru mužstva z mladých hráčů.

Korespondují s tím nové kontrakty pro Jiřího Boulu a Davida Buchtu?

Jednoznačně ano. Když jsme se bavili o Tomáši Rigovi, Jiří Boula je další z těch mladších kluků, který nám letos herně obrovsky poskočil nahoru. U Buchtiče víme, co umí. Jak on, tak Boulis mají svou roli v týmu, který skládáme s výhledem na další, řekněme tři, čtyři roky. Do této skupinky hráčů patří pochopitelně i Matěj Šín. Všechny tři kluky jsme oslovili stran nových smluv už v zimě. S prvními dvěma už jsme prodloužili a s Šíňasem jednání stále probíhají. O našem zájmu delší dobu ví. Osobně jsem s ním několikrát na toto téma mluvil. Na rozdíl od Buchtiče s Boulisem na Matějovu pozitivní odpověď čekáme. Samozřejmě věříme, že i s ním se dohodneme, máme zájem, aby byl v Baníku a byl jedním z hráčů, se kterými budeme moci počítat do budoucna. Potvrzuje se nám, že bylo správné, že jsme při odchodech Filipa Kaloče a Dana Tetoura už nepřivedli na jeho post jiného hráče. Vsadili jsme na něj a Matěj patří ve svém ročníku k nejvíce vytíženým hráčům v celé lize, vždyť nastoupil do každého ligového utkání. Ale máme tu i další mladé kluky jako Sam Grygar nebo Radim Šudák, v juniorce vypadá velmi slibně Michal Málek, je tam David Krupička a další. Věřím, že i tyhle kluky se nám bude dařit postupně zapracovávat. Nejde to ale hned a najednou.

Kde byste tedy rád viděl Baník na konci sezony?

Už jsem předesílal, že Sparta a Slavia jsou výrazně odskočené, a tím nemyslím jen bodově, prostě svými celkovými možnostmi. Samozřejmě jim i Plzni chceme výhledově v dalších letech šlapat na paty, ale teď reálně naše ambice ve zbytku sezony vidím tak, že se chceme poprat o čtvrté místo a jsem přesvědčen o tom, že to je v našich současných silách. Zároveň už směrem k další sezoně dále mužstvo zlepšovat, doplňovat a stavět na hráčích s dlouhodobými smlouvami. Teď se během reprezentační přestávky musíme nachystat na Teplice. Denně na trénincích vidím, jak mužstvo pracuje a realizačnímu týmu i hráčům věřím, že už tu černou sérii konečně protrhneme. Věřím, že nám přijdou pomoct a podpořit nás i fanoušci, i když doma už dlouho čekají na tři body.

7
Karel
Pojezný
10
Matěj
Šín
77
Gigli
Ndefe
24
Jan
Juroška
12
Tomáš
Rigo
28
Filip
Kubala
13
Samuel
Grygar
19
David
Lischka
4
Robert
Mišković
30
Jiří
Letáček
5
Jiří
Boula
35
Jakub
Markovič
9
David
Buchta
15
Patrick
Kpozo
0
Paixao da Silva
Ewerton
29
Ladislav
Takács
11
Eldar
Šehić
20
Abdullahi
Tanko
17
Michal
Frydrych
26
Filip
Blažek
21
Jiří
Klíma