pá 18.8.2023
Preview k zápasu

Preview: Slavia – Baník (neděle, 18:00)

Po fanouškovské stránce bezesporu lahůdka. Baník čeká výjezd do vyprodaného Edenu a v souboji proti Slavii chce přispět ke kvalitě utkání i po fotbalové stránce. Zápas se bude hrát v neděli od 18 hodin.


SOUPEŘ

Slavia si dlouhodobě udržuje vysoký standard a formu, s čímž koresponduje i aktuální ligová bilance čtyř výher ze čtyř kol. Pražanům se daří i na mezinárodním poli a ve čtvrtek si zajistili postup do play off Evropské ligy. Po domácí výhře nad Dniprem 3:0 v odvetě v Košicích remizovali 1:1 a čeká je poslední dvojzápas o postup do skupiny. Nedělní zápas se bude hrát na nově položeném trávníku, který v Edenu instalovali těsně po pohárovém utkání s Dniprem v minulém týdnu, duel s Baníkem bude tedy první zatěžkávací zkouškou. A právě na domácím pažitu je Slavia nesmírně silná, vždyť od konce předminulé sezony (1:2 se Spartou) tam v lize neprohrála.V létě byl mezi kluby poměrně čilý personální ruch a adresu změnili hned čtyři hráči (Tijani, Ewerton, Markovič, Rigo). S výjimkou Brazilce všichni mohou teoreticky nastoupit proti svému bývalému klubu.


BANÍK

Konečně přišlo tolik potřebné vítězství, ale body je třeba sbírat i nadále. I když baníkovce teď čeká cestu na tolik neúrodnou půdu... Baníku se totiž v Edenu poslední roky vůbec nedaří. Poslední výhra je z roku 2012 a po od remízy z července 2013 už na kontě Slezanů přibývají bohužel jen prohry. Přijde zlom? Do zápasu nemůže dle dohody mezi kluby nastoupit Brazilec Ewerton. Tomáš Rigo a Jakub Markovič, kteří rovněž ze Slavie v létě do Baníku přišli, naopak hrát mohou. Z aktuálního seznamu marodů zatím ještě nikdo připravený ke hře zřejmě nebude.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Připravujeme se na jednoho z nejtěžších soupeřů v lize. Měli jsme hodně taktických tréninků a věřím tedy, že hráči budou vědět, co po nich budeme chtít. I když je soupeř kvalitní, tak nějaká slabá místečka, byť jich moc není, tam jsou, a věřím, že se jimi dokážeme prokousat. Soupeř má doma dlouhou sérii zápasů bez prohry, ale my zase jedeme povzbuzeni vítězstvím nad Hradcem. Chceme jít do zápasu sebevědomě a uděláme vše pro to, abychom byli úspěšní.“


DIVÁCI

Utkání bude s největší pravděpodobností vyprodáno. Do sektoru Baníku se už v předprodeji v Ostravě prodalo 600 lístků, pro přespolní ale budou ještě zhruba čtyři stovky vstupenek k dispozici v pokladně v Edenu zhruba dvě hodiny před zápasem.


FORTUNA:LIGA

5. kolo

Slavia (2. místo, 12 bodů) – Baník (11. místo, 4 body)

Neděle 18:00, Fortuna Aréna

Rozhodčí: Všetečka – Hájek, Machač, VAR: Radina


Absence: Douděra, Pech (zranění) – Ewerton (dohoda klubů), Takács, Klíma, Miškovič, Fadairo, Šehić (zranění)

Nejlepší střelci: Chytil, Van Buren (2) - Buchta, Šín, Tanko, Tetour (1)

Komu hrozí stop: nikdo


BANÍK VS SLAVIA V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 61 | 8-18-35 | 55:108

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Bolf, Magera 4 – Souček, Škoda 5

Nejvyšší výhra: 5:0 (8. srpna 1998)

Nejvyšší prohra: 0:7 (5. května 2003)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (25. DUBNA 2023)

Baník - Slavia 0:2 (0:0)

Branky: 81. a 83. M. Jurásek. Rozhodčí: Szikszay - Mokrusch, Volf - Adámková (video). ŽK: Fleišman, Tijani - Zafeiris. Diváci: 9651.

Baník: Letáček - Juroška, Bitri, Lischka, Fleišman - Kaloč - Cadu, Klíma (70. Šín, 88. Buchta), Kuzmanovič (83. Almási), Šehič (88. Miškovič) - Tijani. Trenér: Hapal.

Slavia: Kolář - Masopust (69. M. Jurásek), Ogbu, Holeš - Douděra (87. Bořil), Zafeiris (87. Kačaraba), Oscar, Schranz - Jurečka (87. Hromada), Olayinka - Van Buren (63. Provod). Trenér: Trpišovský.

26
Filip
Blažek
30
Jiří
Letáček
28
Filip
Kubala
0
Paixao da Silva
Ewerton
21
Jiří
Klíma
35
Jakub
Markovič
4
Robert
Mišković
9
David
Buchta
29
Ladislav
Takács
15
Patrick
Kpozo
7
Karel
Pojezný
11
Eldar
Šehić
77
Gigli
Ndefe
24
Jan
Juroška
17
Michal
Frydrych
12
Tomáš
Rigo
20
Abdullahi
Tanko
5
Jiří
Boula
13
Samuel
Grygar
19
David
Lischka
10
Matěj
Šín