pá 8.12.2023
Preview k zápasu

Preview: Hradec Králové – Baník (sobota, 18:00)

Baník čeká premiéra v nové Malšovické aréně. V sobotu od 18 hodin ho vyzve domácí Hradec Králové.


SOUPEŘ

Také Hradec Králové o uplynulém víkendu svůj ligový zápas nehrál, souboj v Českých Budějovicíchbyl pro nezpůsobilý terén odložen už v pátek. Ve středu však Východočeši doma absolvovali ostrých 120 minut v osmifinále národního poháru proti Slavii, která o svém postupu rozhodla až dvěma góly v druhém nastavení. „Votroci“ se po několika sezonách v azylu v Mladé Boleslavi od letoška vrátili domů, ale úvod sezony jim příliš nevyšel a místo Jozefa Webera se týmu v půlce září ujal Václav Kotal, který má prozatím bilanci 2-4-2. V zápasech Hradce pod Kotalem mnoho branek nepadá, pouze jedinkrát padly víc než dva góly. Baník s ním měl dost práce i v prvním utkání v srpnu, nakonec ale Východočechy zlomil dvěma góly v nastaveném čase.


BANÍK

Baník podruhé za sebou absolvoval cyklus s jedním zápasem za dva týdny. Po reprezentační pauze a utkání na Slovácku opět přišel volný víkend, tentokrát však neplánovaně. Gró přípravy se vzhledem k nepříznivému počasí už muselo přesunout na umělou trávu, jeden trénink přesto mužstvo na přírodním trávníku stihlo. Do sestavy se mohou vrátit Ewerton a David Lischka, kteří na Slovácku absentovali z důvodu čtyř žlutých karet. Áčko Baníku jede do Hradce na mistrovské utkání po osmi a půl letech: naposledy se tam představilo v květnu 2015 a i s Michalem Frydrychem v sestavě prohrálo 0:1. Poslední výhra v Hradci je ještě starší a pochází z dubna 2012, když gólem Jána Greguše Ostravští zvítězili 1:0.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Vzhledem k počasí a podmínkám jsme museli trochu improvizovat v přípravě, ale to je aktuálně problém všech dalších klubů v lize. Nakonec jsme se jednou dostali i na přírodní trávu, což je pozitivum. Hradec jsme samozřejmě pozorně sledovali v pohárovém utkání se Slavií, ve kterém podal velmi bojovný výkon a soupeře potrápil až do konce prodloužení. Pod trenérem Kotalem v zápasech Hradce obecně moc gólů nepadá, trenér Kotal se ho učí dobře a poctivě bránit. Přesto věřím, že si do jeho obrany cestu najdeme a dokážeme se prosadit a urvat tři body."


DIVÁCI

O zápasy Královehradeckých je v nové aréně pochopitelně značný zájem, klub však zatím vyprodání sobotního utkání neoznámil. Baník má ve svém sektoru k dispozici 480 lístků, jejichž poslední kusy se dnes doprodávají ve Fanshopu FCB na Městském stadionu.


FORTUNA:LIGA

17. kolo

Hradec Králové (11. místo, 17 bodů) – Baník (7. místo, 24 bodů)

Sobota 18:00, Malšovická aréna

Rozhodčí: Szikszay - Mokrusch, Volf, VAR: Zelinka


Absence: Heidenreich (zranění) – Takács, Tetour (zranění)

Nejlepší střelci: Horák (3) – Ewerton, Tanko (5)

Komu hrozí stop: Čihák, Čmelík, Harazim, Horák, Krejčí, Kučera, Pilař, Leibl (3 ŽK) – Kubala (3 ŽK)


BANÍK VS HRADEC KRÁLOVÉ V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 32 | 17-8-7 | 44:23

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Baroš 4 – Černý 4

Nejvyšší výhra: 4:0 (3. listopadu 2002)

Nejvyšší prohra: 0:4 (30. dubna 1995)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (12. SRPNA 2023)

Baník - Hradec Králové 2:0 (0:0)

Branky: 90.+2 Buchta, 90.+6 Tanko. Rozhodčí: Zaoral - Caletka, Pečenka - Kocourek (video). ŽK: Blažek, Juroška, Tanko - Čech. Diváci: 7040.

Baník: Letáček - Blažek, Bitri, Lischka - Juroška (80. Buchta), Tetour (86. Šín), Boula (72. Rigo), Kpozo (86. Madleňák) - Kubala (72. Tanko), Almási, Ewerton. Trenér: Hapal.

Hradec: Bajza - Klíma, Heidenreich, Čech (90.+4 Dancák) - Gabriel, Kučera (75. Pudhorocký), Kodeš, Horák - Šašinka (46. Rada), Pilař (83. Ševčík) - Vašulín (83. Juliš). Trenér: Weber.

9
David
Buchta
11
Eldar
Šehić
5
Jiří
Boula
28
Filip
Kubala
29
Ladislav
Takács
24
Jan
Juroška
0
Paixao da Silva
Ewerton
4
Robert
Mišković
7
Karel
Pojezný
20
Abdullahi
Tanko
12
Tomáš
Rigo
21
Jiří
Klíma
15
Patrick
Kpozo
26
Filip
Blažek
77
Gigli
Ndefe
13
Samuel
Grygar
19
David
Lischka
17
Michal
Frydrych
10
Matěj
Šín
30
Jiří
Letáček
35
Jakub
Markovič