st 9.12.2015
Aktuální zprávy

Výkon proti Spartě dává naději do budoucna, myslí si Lubomír Knapp

Legendární záložník Baníku Lubomír Knapp byl speciálním hostem při posledním ligovém utkání letošního roku, které jsme na ostravském Městském stadionu sehráli s pražskou Spartou (0:1). Bývalý vynikající středopolař při slavnostním ceremoniálu před zápasem převzal památeční dres k nedávno oslaveným 65. narozeninám. Výkon svých následovníků v baníkovském dresu jej mile překvapil. „Kluci si zasloužili alespoň remízu, bodový rozdíl mezi nimi a Spartou nebyl vůbec znát,“ ohlíží se Knapp za nejtěsnější porážkou.

„Abych přiznal, dlouho jsem teď na fotbale nebyl, ale podle výkonu říkám, že čtyři body v tabulce neodpovídají tomu, co Baník předvedl v posledním zápase. Bohužel, stále se opakují individuální chyby, na které mužstvo doplácí,“ hodnotí legendární baníkovec, který za náš klub odehrál celkem 246 ligových zápasů a vstřelil 43 branek. Třikrát získal mistrovský titul (1976, 1980 a 1981) a desetkrát nastoupil za československou reprezentaci.

Během sledování nedělního duelu si všímal především počínání ofenzivních hráčů, kteří zaujali nebojácnými výkony. V cestě ke gólu jim ovšem většinou stál pozorný sparťanský gólman Bičík. „Chybělo nám lepší finální řešení. Mladí hráči někdy reagují zbrkle, což je ale běžné ve všech týmech. Potřebují se uklidnit, zůstat pohromadě jako mladý kolektiv, který bude mít šanci bojovat o novou éru Baníku,“ říká Knapp. Stejně jako v ohlasech fanoušků byla i mezi bývalými hráči shoda v tom, že větší důvěra ve vlastní mladé hráče může Baníku, který letošní podzim zakončil na posledním místě ligy, pomoci. „Samozřejmě, že tým čeká přes zimu spousta práce, ale důležité je, aby si udržel elán, který předvedl v zápase se Spartou. To dává naději do budoucna,“ doplňuje legendární záložník.

Na zápas Baníku se Spartou dorazil z chalupy ve Vítkově, kde je naprosto spokojen. „Po letech života ve městě se člověk přece jen cítí unavený, a tak jsem se rozhodl pro chalupu, kde mi to vyhovuje a už bych na tom nic neměnil,“ pochvaluje si Knapp, který také rád využije každé příležitosti k setkání s bývalými spoluhráči. Ať už je to díky aktivitám manažera staré gardy Baníku Petra Zajaroše či prostřednictvím Nadace fotbalových internacionálů, která organizuje akce pro bývalé reprezentanty.

V minulém týdnu však zavítal také na sraz členů Klubu legend Baníku, který se konal na Bazalech za účasti hráčů, kteří za klub nastupovali především v 50. až 80. letech. „Rád jsem přijel, bylo to příjemné překvapení a bylo o čem mluvit i na co vzpomínat. Navíc s některými kluky jsme se dlouho neviděli, a tak třeba Arnošta Kvasnicu, který přišel nezvykle s šátkem na hlavě, nemohli někteří poznat,“ dodává s úsměvem baníkovec, který s týmem zlaté generace přelomu 70. a 80. let rozdával fanouškům ryzí fotbalovou radost. Do dalších let mu přejeme mnoho životní pohody, zdraví i štěstí.

9
David
Buchta
41
Mikuláš
Kubný
12
Tomáš
Rigo
33
Erik
Prekop
2
Emannuel
Uchenna Aririerisim
20
Abdullahi
Tanko
7
Karel
Pojezný
15
Patrick
Kpozo
23
Issa
Fomba
17
Michal
Frydrych
6
Michal
Fukala
24
Jan
Juroška
28
Filip
Kubala
19
David
Lischka
14
Radim
Šudák
5
Jiří
Boula
95
Daniel
Holzer
13
Samuel
Grygar
30
Dominik
Holec
10
Matěj
Šín
66
Matúš
Rusnák
32
Paixao da Silva
Ewerton
35
Jakub
Markovič
21
Jiří
Klíma
0
Roan
Nogha
37
Matěj
Chaluš