ne 30.9.2018
MUZ

Bravo, hrdinové! Baník - Slavia 2:1!

Byl to zápas, o kterém budou tátové vyprávět synům, synové vnukům… Baník porazil Slavii, aktuálně nejspíš nejsilnější tým ligy, 2:1. A to i přesto, že hrál téměř po celý zápas bez vyloučeného Milana Baroše! Jeho spoluhráči mu na hřišti vrátili vše, co on až dosud pro Baník udělal. Nechali na hřišti všechny síly a vyhráli 2:1! Plný stadion sledoval poslední minuty utkání vestoje a když utkání skončilo, ovace nebraly konce…

Kdo neviděl, neuvěří, nepochopí. A může jen litovat. Heroický výkon celého týmu, absolutní nasazení, dvojgólová porce Martina Filla, dvě gólové přihrávky Daniela Holzera, několik superzákroků Jana Laštůvky… A je vlastně tak trochu nespravedlivé jmenovat jen některé hráče. Absolutorium zaslouží celý tým Bohumila Páníka.

Baník se do těžkého zápasu pustil směle a už v šesté minutě se dostal do velké šance. Daniel Holzer s Robertem Hrubým vymysleli velmi dobrou pozici pro Milana Baroše, který se v šestnáctce uvolnil a vystřelil levačkou. Gólman Kolář předvedl vynikající zákrok a Slavii hned v úvodu podržel.

O deset minut později přišel kritický moment utkání. Milan Baroš fauloval slávistu Součka a sudí Berka mu ukázal žlutou kartu. Pak ale odběhl k videu celou situaci přezkoumat. A když se vrátil, svůj verdikt poopravil. Místo žluté tasil červenou.

Je zle, mohlo se zdát ostravským fanouškům. Jenže ti nepovolili ve svém mohutném skandování, ba naopak, a totéž předvedlo mužstvo na hřišti. Žádné bázlivé bránění, naopak! A ve 20. minutě Baník vedl! Daniel Holzer z přímého kopu zacentroval, Martin Fillo si v šestnáctce na jeho centr vyskočil a hlavou otevřel skóre! 1:0!!

Slavia mohla brzy vyrovnat. Traore byl v gólové pozici, vystřelil a Jan Laštůvka předvedl první ze svých senzačních zákroků.

Ve 27. minutě dokázali Pražané přece jen vyrovnat. V šestnáctce Baníku vyskočil na vysoký míč Baluta, sklepl ho ke Stochovi, a ten bombou gólmana Baníku prostřelil.

Deset baníkovců na hřišti však neztratilo víru v úspěch. A fanoušci taky ne! Slezané ještě díky zákroku Martina Šindeláře přežili Traorého šanci, a pak podruhé udeřili. Daniel Holzer vystihl na polovině Slavie Součkovu rozehrávku, poslal fantasticky míč Martinu Fillovi, který vyhodnotil situaci, a pak vystřelil přesně k tyči. Brankář Kolář se ani nepohnul a míč zaplul za jeho pravou tyč! 2:1!

Ve druhém poločase přišlo to, co se dalo očekávat. Tlak Slavie a kritické chvíle v šestnáctce Baníku. Byly to pasáže, kdy nade všemi ostatními bojovníky čněl jeden muž. Jan Laštůvka. Zlikvidoval dvě Mešanovičovy tutovky. V té první byl útočník Slavie na malém vápně úplně sám, měl před sebou jen gólmana Baníku. A ten proti jeho ráně famózně zakročil. Ve druhém případě se Mešanovič vřítil do šestnáctky, Jan Laštůvka proti němu vyběhl a znovu skvěle zasáhl.

Jak zklikvidoval Balutovu tutovku, bude muset vysvětlit Jan Laštůvka sám. Slávista byl ve stoprocentní pozici. Když ze sedmi metrů osamocený střílel na branku, zdálo se, že vyrovnání už nemůže nic zamezit. Baníkovský gólman vytasil nadpozemský zákrok. A střelu, která mířila po jeho pravici, vyrazil.

Spoluhráči v poli využili chvíle, kdy je podržel jejich gólman, k tomu, aby se znovu nadechli a do další šance už Slavii nepustili. Naopak, sami měli dvě možnosti. Robert Hrubý nejdřív vystřelil nad, a pak zakončil nadějný brejk tří baníkovců střelou, kterou chytil Kolář.

S blížícím se koncem ostravské publikum stále víc cítilo, že hrdinové v bílých dresech toto vítězství ubrání. Na tribunách povstalo a poslední minuty sledovalo vestoje. A za nekončícího potlesku, jenž náležel hrdinům v bílých dresech.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

BOHUMIL PÁNÍK: "Dneska to utkání mělo všechno. Málokdy hráče chválím, ale dneska opravdu do toho dali srdce a zamakali za kapitána Baroše. Svou poctivou hrou dosáhli velkého úspěchu."

JINDŘICH TRPIŠOVSKÝ: "Pro nás velké zklamání, že jsme po tom průběhu ztratili body. Baník měl lepší pohyb, byl opticky všude dřív. Sice jsme srovnali, pak jsme ale z brejku dostali druhý gól. Ve druhé půlce se hrálo snad deset minut."

Statistiky hráčů

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90100

Informace o utkání

30.
neděle
září
Baník VS Slavia
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 2:1
Branky: 20. Fillo (Holzer), 45. Fillo (Holzer) - 27. Stoch. Rozhodčí: Berka – Kříž, Vlček. ŽK: Baroš, Fillo, Fleišman – Bořil, Traore, Hušbauer, Stoch, Olayinka, Mešanovič. ČK: 15. Baroš.
Diváci: 14249

Sestavy

Baník

Laštůvka - Pazdera, Šindelář, Stronati, Fleišman - Fillo, Mešaninov (86. Procházka), Hrubý, Holzer (79. Granečný) - Baroš, Diop (88. O. Šašinka).

Slavia

Kolář - Coufal, Kúdela, Ngadeu, Bořil (75. Frydrych) - Souček, Traoré (46. Mešanovič) - Stoch, Hušbauer, Zmrhal - Baluta (58. Olayinka).
24
Jan
Juroška
7
Karel
Pojezný
30
Jiří
Letáček
13
Samuel
Grygar
19
David
Lischka
0
Paixao da Silva
Ewerton
77
Gigli
Ndefe
15
Patrick
Kpozo
12
Tomáš
Rigo
9
David
Buchta
20
Abdullahi
Tanko
17
Michal
Frydrych
4
Robert
Mišković
5
Jiří
Boula
35
Jakub
Markovič
29
Ladislav
Takács
11
Eldar
Šehić
10
Matěj
Šín
21
Jiří
Klíma
28
Filip
Kubala
26
Filip
Blažek