po 17.9.2018
MUZ

První domácí ztráta: Baník - Sparta 0:1

První domácí porážkou v sezoně skončil statečný boj Baníku s pražskou Spartou. Vyrovnané utkání hrané před téměř vyprodaným stadionem, jenž nabízel volná místa pouze v sektoru fans Sparty, nabídlo šance na obou stranách. A rozhodující gól, o který se v 77. minutě postaral Tetteh.

Vyprodaný stadion, fanoušci oděni v bílém a zcela jedinečná atmosféra, to byly kulisy, v nichž se od první minuty odehrával tvrdý boj. Oba týmy si vzájemně nedarovaly ani kousek volné plochy, nade vším čněl oboustranný důraz.

Prvním, kdo se dostal k zajímavé individuální akci, byl Daniel Holzer. V 6. minutě se uvolnil a vystřelil, gólman Nita jeho ránu lapil. Na další zajímavou situaci se čekalo do 22. minuty. V ní hlavičkoval sparťan Šural z úhlu nad branku Jana Laštůvky. A o chvíli později se v blízkosti ostravského malého vápna snažil prokličkovat a dostat se do zakončení Stanciu. Podařilo se mu to, jeho ránu však ostravská obrana stačila zablokovat a Jan Laštůvka zasahovat nemusel.

V této fázi zápasu Sparta Ostravany přitlačila a její tlak vyvrcholil velkou Šuralovou šancí. Střílel zblízka a jeho rána už už mířila do ostravské branky, když se v kritické chvíli odkudsi objevil Patrizio Stronati a dokázal Šuralovu ránu před brankovou čáru srazit do bezpečí. A nebyl to zdaleka jediný vynikající obranný zákrok, který Stronati v utkání předvedl!

Ještě před přestávkou se po rohovém kopu dostal k hlavičce Martin Šindelář. Byl ale tísněn a mířil těsně vedle.

Také po přestávce byl k vidění rušný fotbal, v němž přibylo zajímavých situací. V 56. minutě vystřelil z 22 metrů Robert Hrubý. Jeho rána svištěla po trávníku k pravé tyči Nitovy branky. Gólman Sparty se po ní stačil natáhnout a vytěsnit ji mimo brankový prostor.

A pak přišel první opravdu kritický moment. Po chybě na ose hřiště se do samostatného úniku dostal Plavšič. Byl úplně sám, měl spoustu času. Tribuny utichly, Plavšič si vybral řešení a vystřelil k pravé tyči. Jan Laštůvka předvedl senzační zákrok a střelu vyrazil! Sklidil za to obrovské ovace.

Vzápětí se do nebezpečné situace dostal Baník. Milan Baroš v šestnáctce přihrál Robertu Hrubému. Ten byl ve velmi dobré pozici, chtěl však kombinaci posunout k druhé tyči, přihrál však nepřesně.

A za dvě minuty byl Baník znovu blízko. Jiří Fleišman poslal před sparťanskou branku střílenou přihrávku, stoper Radakovič ji špičkou kopačky zasáhl a míč těsně proletěl kolem Nitovy pravé tyče. Z mnoha míst na stadionu se zdálo, že balon skončil v síti. Zastavil se však o tu boční…

Rozhodnutí přišlo v 77. minutě. Obraně Baníku utekl Tetteh, uklidil míč k tyči a Sparta vedla.

A tak jako v předchozích případech, také tentokrát se Baník dostal vzápětí do velké šance. Měl ji Jakub Šašinka. Ocitl se ve vynikající střelecké pozici a vystřelil. Jeden ze sparťanských hráčů ale stačil do jeho rány skočit a na poslední chvíli ji zablokovat.

A tak se stalo, že Baník poprvé od březnového utkání s Duklou prohrál doma. 

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

BOHUMIL PÁNÍK: "Pro mě to je ztráta bodu, utkání spělo do remízy. Bohužel se nám tam propadl prostor uprostřed, šla z toho přihrávka a Tetteh byl dnes výborný, rychlý a zúročil to. My jsme tam měli závary, kdy jsme to mohli dohrát."

ZDENĚK ŠČASNÝ: "Jsem moc spokojený, že jsme to takhle dohráli. Věděli jsme, jaká tu bude atmosféra. Hráči věděli, že je to tu takhle normální a nepřekvapilo je to. Jsem rád, že jsme zůstali trpěliví i poté, co Šural nedal velkou šanci a ve druhém poločase to samé Plavšič. Nicméně závěr jsme dohráli válečnicky, za to jsem rád."

Statistiky hráčů

#HráčMinutyGólyAsist.ŽKČK
3Martin Šindelář900000
5Adam Jánoš810000
6Denis Granečný20000
7Martin Fillo880010
8Dame Diop900010
9Lukáš Pazdera900010
10Robert Hrubý900000
15Patrizio Stronati900000
19Jakub Šašinka120000
21Daniel Holzer900000
25Jiří Fleišman900000
27Milan Baroš780000
31Ondřej Šašinka90010

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90100

Informace o utkání

17.
pondělí
září
Baník VS Sparta
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 0:0
Branka: 77. Tetteh. Rozhodčí: Královec – Hájek, Flimmel. ŽK: Diop, Fillo, Pazdera, O. Šašinka - Šural, Tetteh, Frýdek, Vukadinovič.
Diváci: 14212

Sestavy

Baník

Laštůvka - Pazdera, Šindelář, Stronati, Fleišman - Fillo (88. Granečný), Jánoš (81. O. Šašinka), Hrubý, Holzer - Baroš (78. J. Šašinka), Diop.

Sparta

Nita - Chipciu, Radakovič, Kaya, Costa - Sáček (73. Vukadinovič), Stanciu, Frýdek, Plavšič (81. Čivič) - Šural, Tetteh (86. Mebrahtu).
4
Robert
Mišković
77
Gigli
Ndefe
7
Karel
Pojezný
24
Jan
Juroška
28
Filip
Kubala
9
David
Buchta
29
Ladislav
Takács
11
Eldar
Šehić
5
Jiří
Boula
0
Paixao da Silva
Ewerton
21
Jiří
Klíma
35
Jakub
Markovič
19
David
Lischka
17
Michal
Frydrych
13
Samuel
Grygar
12
Tomáš
Rigo
30
Jiří
Letáček
26
Filip
Blažek
20
Abdullahi
Tanko
15
Patrick
Kpozo
10
Matěj
Šín