po 6.4.2020
Aktuální zprávy

Exkurze do historie: Baník v Jižní Americe (1. část)

V dnešní době to zní trochu jako sci-fi, ale v roce 1964 podnikli fotbalisté Baníku dlouhý, pětitýdenní zájezd do Jižní Ameriky. Po senzačním úspěchu naší reprezentace na MS 1962 v Chile, kdy se podceňovaný tým dostal až do finále, se zrodil na jihoamerickém kontinentu nebývalý zájem o československý fotbal. V šedesátých letech minulého století se stala Latinská Amerika oblíbenou destinací našich ligových klubů, Baník nevyjímaje.

Ostravští se za oceán vydali poprvé už v lednu roku 1962, kdy zamířili na Kubu. V roce 1963 to se zájezdem do Jižní a Střední Ameriky ještě nedopadlo, ale o rok později se už plán podařilo zrealizovat.

Po nekonečných průtazích, kdy se termín odletu neustále posunoval a sekce kopané s odjezdem vůbec nesouhlasila, protože by se Baník vrátil domů až po druhém jarním kole, přece jen výprava 13. února odcestovala.

Ostravští ani nejprve přesně nevěděli, jaký program je v Jižní Americe čeká a ani letecká společnost SAS jako organizátor turné neměla přesné informace. Vidina zážitků, finanční zisk a možnost konfrontace s fotbalově vyspělými kluby v kvalitních podmínkách však byla lákavá a Baník sekci kopané ústně slíbil, že se vrátí k prvnímu jarnímu ligovému utkání včas...

Kvůli chybějícím vízům do Argentiny nebylo mužstvu umožněno přistát v Buenos Aires, takže první zastávkou bylo Santiago de Chile, tedy místo, kde fotbalová reprezentace vybojovala stříbrné medaile. Mimochodem, útočník Baníku Tomáš Pospíchal ve finále proti Brazílii přihrál na stadionu Nacionál na náš jediný gól Masopustovi. Průvodce městem nebylo třeba najímat, této role se rád ujal právě Pospíchal a nejdříve se šlo samozřejmě na stadion, kde se zrodil největší ůspěch našeho fotbalu. Následoval tříhodinový přelet do Peru.

V dvoumiliónové Limě, hlavním městě Peru, sehrál Baník úvodní dva zápasy turné. V prvním utkání Slezané porazili místní celek Universidad Deportivo Lima 1:0. O jedinou branku proti několikanásobnému mistru země se zasloužil pět minut před koncem Miroslav Wiecek, který se trefil krásně ze 20 metrů. Utkání v hledišti sledovalo 45.000 temperamentních a z výkonu Baníku překvapených diváků.

Hned po utkání Baníku nastoupil proti místnímu Sport Boys hvězdný Santos v čele s božským Pelé a tak ostravská výprava mohla naživo obdivovat umění tohoto míčového kouzelníka i dalších hvězd brazilské reprezentace. V Limě došlo na vyžádání peruánských novinářů i k přátelskému setkání Pelého s Tomášem Pospíchalem.

7
Karel
Pojezný
77
Gigli
Ndefe
17
Michal
Frydrych
0
Paixao da Silva
Ewerton
10
Matěj
Šín
15
Patrick
Kpozo
19
David
Lischka
24
Jan
Juroška
28
Filip
Kubala
4
Robert
Mišković
35
Jakub
Markovič
30
Jiří
Letáček
29
Ladislav
Takács
11
Eldar
Šehić
13
Samuel
Grygar
9
David
Buchta
21
Jiří
Klíma
5
Jiří
Boula
20
Abdullahi
Tanko
26
Filip
Blažek
12
Tomáš
Rigo