ne 29.1.2023
MUZ

Na úvod jara remíza: Zlín - Baník 1:1

Baník veze ze Zlína bod za remízu 1:1. Pomýšlel však na víc a právem. Vedl totiž po prvním poločase díky trefě Jiřího Klímy 1:0 a v závěru měl dvě obří šance, díky nímž mohl ztracený náskok získat zpět To se však nepodařilo.

První střelecký pokus domácích hned v úvodu zápasu, který měl na svědomí Antonín Fantiš, předznamenal zlínskou snahu o co nejaktivnější vstup do zápasu. Jan Laštůvka ovšem Fantišův pokus bez potíží chytil a stejně tak si vedla celá defenziva Baníku proti domácímu úvodnímu snažení.

V 11. minutě vyvinuli domácí větší tlak, rezultovala z něj hlavička Simerského, také tu však gólman Baníku v klidu lapil.

Pak už dokázal Baník zahrozit, z levé strany se natlačil do střelecké pozice Srdjan Plavšić, z úhlu to zkusil, trefil však Mateje Rakovana, který patřičný prostor vykryl.

Nebezpečnější střelu vyslal Srdjan Plavšić ve 14. minutě. Na hranici šestnáctky si míč posunul na levou, zkusil to k pravé tyči Rakovanovy branky, gólman Zlína byl ovšem na zemi včas a střelu chytil.

V další fázi zápasu se Baníku dařilo odvracet útočné pokusy domácích, s několika nebezpečnými centry do šestnáctky si ostravská defenziva dokázala poradit a k vážnějšímu útočnému výpadu se Slezané dostali ve 37. minutě. Jan Juroška vrátil z pravé strany před šestnáctku Srdjanu Plavšičovi, ten si míč připravil ke svému třetímu střeleckému pokusu, který mu ale znovu chytil zlínský gólman Rakovan.

Gólový úder si Baník připravil na 41. minutu. Slezanům se vyplatila aktivita Cadua na útočné polovině, který míč potáhl z pravé strany blíž k ose hřiště. Pak zkusil poslat balon vzduchem do pokutového území, jeho pas dokázala zlínská obrana částečně eliminovat, k odraženému míči se ale dostal Robert Mišković, vrátil jej do pokutového území a v něm prokázal patřičný instinkt Jiří Klíma. Byl u míče dřív než gólman Rakovan a jedním dotekem dokázal dostat míč za jeho záda – 0:1.

V úvodu druhé půle to z úhlu zkusil střelou Lukáš Bartošák, na Jana Laštůvku nevyzrál. Vzápětí měl velkou šanci Baník. Po pravé straně akci potáhl Cadu, jeho centr jeden ze zlínských hráčů tečoval a nasměroval jej před malé vápno, kam stačil doběhnout Nemanja Kuzmanović. Ten míč zblízka napálil, jenže Rakovan stačil vyběhnout a velkou možnost Ostravanů zmařit.

56. minuta přinesla další šanci Baníku. Rychlý brejk vyústil v Plavšičovu přihrávku rozběhnutému Jiřímu Fleišmanovi, ten poslal před malé vápno Nemanjovi Kuzmanovičovi, jenž zakončoval z první. Jeho střelu ze šesti metrů však dokázal jeden z domácích hráčů zablokoval.

A přišlo vyrovnání, pro Baník mimořádně smolné. Zpoza hranice šestnáctky vystřelil Čanturišvili. Trefil jednoho z Jana Jurošku, od toho se míč odrazil do Libora Kozáka a od něj do branky. Jan Laštůvka neměl šanci na dvojitou teč a dvojnásobnou změnu směru zareagovat – 1:1.

V 82. přišla chyba Baníku v rozehrávce a tutovka domácích. Vukadin Vukadinovič byl náhle zcela sám proti Janu Laštůvkovi, ten fantastickým způsobem zachránil.

Aktivnější Baník chtěl ale vyhrát a v 87. minutě měl dvě veliké šance. Tu první vytvořil David Buchta, který se na kraji šestnáctky šikovně vyhnul Hlinkovi, poslal před malé vápno Robertu Miškovičovi, jenž byl sice tísněn, nicméně dostal se ke střele, Rakovan na čáře reflexivně zachránil. A hned vzápětí nacentroval Srdjan Plavšić, k hlavičce z nějakých pěti metrů se dostal znovu Robert Mišković, zlínský gólman však jeho střelu, jež mířila k tyči, vynikajícím zákrokem vyrazil na roh.

V nastaveném čase přišel centr Jana Jurošky, David Buchta hlavičkoval, ale Rakovan znovu zasáhl stejně jako o chvíli později proti další hlavičce Davida Lischky.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

Pavel Vrba: "Do 60. minuty byl zápas velmi vyrovnaný, pak ale přišel tlak Baníku, na který jsme velmi těžko nacházeli odpověď. Rád bych vyzdvihl výkon našeho gólmana a cením si toho, že jsme ukázali srdce a uhráli bod."

Pavel Hapal: "Přes prospaný první poločas jsme si v závěru zápasu začali vytvářet tutové situace, ale nedařilo se nám je proměňovat. Nechtěli jsme zde přijet pouze pro jeden bod a náš záměr zde bylo vyhrát. Děkuji fanouškům za hojnou podporu."

Statistiky hráčů

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90100

Informace o utkání

29.
neděle
ledna
Zlín VS Baník
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 0:1
Branky: 57. Kozák (Čanturišvili) – 41. Klíma (Mišković). Rozhodčí: Szikszay – Caletka, Volf. ŽK: Cedidla, Fillo, Fantiš, Bartošák – Kuzmanović, Fleišman.
Diváci: 4237

Sestavy

Zlín

Rakovan – Cedidla, Simerský, Kolář, Bartošák – Didiba, Hlinka – Fantiš (81. Vukadinovič), Fillo (64. Janetzký), Čanturišvili – Kozák (81. Balaj).

Baník

Laštůvka – Juroška, Pojezný, Lischka, Fleišman – Kaloč - Cadu (85. Jaroň), Mišković (90+3. Šín), Kuzmanović (74. Buchta), Plavšić (90+3. Šehić) – Klíma (74. Tijani).
30
Jiří
Letáček
5
Jiří
Boula
20
Abdullahi
Tanko
21
Jiří
Klíma
24
Jan
Juroška
77
Gigli
Ndefe
9
David
Buchta
7
Karel
Pojezný
28
Filip
Kubala
12
Tomáš
Rigo
10
Matěj
Šín
29
Ladislav
Takács
13
Samuel
Grygar
17
Michal
Frydrych
4
Robert
Mišković
11
Eldar
Šehić
19
David
Lischka
35
Jakub
Markovič
0
Paixao da Silva
Ewerton
15
Patrick
Kpozo
26
Filip
Blažek