pá 29.11.2019
MUZ

Bod v oslabení: Baník - Opava 0:0

Bez gólů skončilo tolik očekávané velké slezské derby. Šance byly k vidění na obou stranách, oba gólmani předvedli výborné zákroky. Baník hrál celý druhý poločas bez vyloučeného Adama Jánoše, který byl krátce před přestávkou vyloučen.

Už ve 2. minutě tečoval před branku letící míč šikovně opavský Filip Souček a Jan Laštůvka musel poprvé v utkání prokázat výborný reflex.

O deset minut později přihrál René Dedič rozběhnutému Martinu Susovi tak šikovně, že bývalý hráč Baníku vnikl do šestnáctky a byl proti Janu Laštůvkovi sám. Vystřelil, ostravský gólman však znovu skvěle reflexivně zasáhl a vytlačil Susův pokus na tyč!

V 18. minutě dostal Baník po faulu na Nemanju Kuzmanoviče šanci zahrávat přímý kop téměř z hranice šestnáctky. „Kuzma“ vzal věc na sebe, vystřelil do míst, kde Fendrichovi clonili hráči v bílém, kteří prodloužili opavskou zeď, ale opavský gólman si přesto poradil a střelu vyrazil.

O chvíli později nacentroval Robert Hrubý, v šestnáctce se k míči prodral Tomáš Smola, mířil však nad.

A pak se mohlo urodit zase na druhé straně, zblízka hlavičkoval mimo nekrytý Jan Schaffartzik. A Opavané byli dál velmi nebezpeční. V 25. minutě se do šestnáctky Baníku prokličkoval Karol Mondek. Už už se chystal zakončit, byl sám před Janem Laštůvkou, míč mu na poslední chvíli stačil odkopnout Jakub Pokorný.

Dvě minuty před pauzou nastala situace, která ovlivnila následné rozložení sil na hřišti. Baník se dostal k brejku, který do nadějné pozice posouval rozběhnutý Adam Jánoš. Opavský Souček se na něj pověsil a držel ho tak dlouho, až jej stáhl k zemi. Domácí hráč nesportovně oplácel a byl vyloučen.

Navzdory oslabení se Baník i ve druhé půli snažil soupeře přehrát. I když i Opavané dokázali být nebezpeční. Nejdřív si ale vzali slovo domácí. Dame Diop mířil po přímém kopu Roberta Hrubého vedle. Robert Hrubý pak z dálky střílel nad. A Tomáši Smolovi chyběl kousek k tomu, aby dostihl Kuzmanovičovo prostrčení do vápna dřív než gólman Fendrich.

V 79. minutě si mezi sebou vyměnili míč Jiří Fleišman a Dame Diop. Levý bek Baníku jakoby se z úhlu chystal vrátit míč zpět před branku, pak ale nečekaně a tvrdě vypálil k bližší tyči. Fendrich byl pozorný a pravý dolní roh své branky stačil rychlým skokem pokrýt. A ránu vyrazil.

V 82. se do velké šance dostali hosté. Přetažený centr k zadní tyči dolétl k Dominiku Simerskému. Ten byl úplně volný a mohl zblízka hlavičkovat. Mířil k tyči, skvělý zákrok ale předvedl Jan Laštůvka. Stačil se přesunout, dokázal na hlavičku zareagovat, vytěsnit ji nejdřív na tyč a po odrazu ztlumil míč definitivně pod svým tělem. Bravo!

O chvíli později si však o oprávněné ovace řekl i opavský gólman Fendrich. Ještě než se tak stalo, zakončil Dedič nebezpečný brejk střelou nad. A pak se hra přestěhovala před branku hostů. Baník si vypracoval přímý kop z pravé strany, Jiří Fleišman zatočil míč do šestnáctky, k hlavičce se dostal Dame Diop a mířil na vzdálenější tyč. Udělal to dobře, opavský gólman se ale za míčem vrhnul a vyboxoval jej mimo brankový prostor. A tím definitivně určil, že zápas skončí bezbrankovou remízou.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

BOHUMIL PÁNÍK: "Špatně jsme do toho vstoupili, soupeře byl agresivní a soubojový a my jsme čekali co z toho bude. Když jsme se začali chytat, přišlo zbytečné vyloučení, nedisciplinovanost hráče. Ve druhé půlce jsme zpřesnili hru, nakonec tam byla střela Fleišmana a hlavička Diopa na zadní tyč, ale najednou tam gólman byl rukou a vytlačil to. Je to ztráta."

JIŘÍ BALCÁREK: "Začátek zápasu nám vyšel. Možná jsme Baník překvapili aktivitou na jeho polovině. Škoda, že jsme neproměnili šance. Od vyloučení se Baník semkl, nedokázali jsme se s přesilovkou vyrovnat. V devadesáté minutě jsme mohli nakonec zápas ztratit. Jsme nohama na zemi, bod bereme."

Statistiky hráčů

#HráčMinutyGólyAsist.ŽKČK
5Adam Jánoš430010
6Denis Granečný260000
7Martin Fillo900000
8Dame Diop900000
10Robert Hrubý900000
11Nemanja Kuzmanović900000
13Tomáš Smola760010
15Patrizio Stronati900010
17Milan Jirásek140010
20Jakub Pokorný900000
21Daniel Holzer640000
24Václav Procházka10000
25Jiří Fleišman900000

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90000

Informace o utkání

29.
pátek
listopadu
Baník VS Opava
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas:
Rozhodčí: Berka – Flimmel, Váňa. ŽK: Jánoš, Páník (trenér), Stronati, Smola, Jirásek, Baránek (trenér brankářů) - Souček, Svozil, Mondek. ČK: 43. Jánoš.
Diváci: 12855

Sestavy

Baník

Laštůvka – Fillo, Pokorný, Stronati, Fleišman – Holzer (64. Granečný), Jánoš, Hrubý (90. Procházka), Kuzmanovič – Diop, Smola (76. Jirásek).

Opava

Fendrich – Hrabina, Simerský, Svozil, Žídek – Souček, Řezníček (87. Helebrand) - Sus (75. Šulc), Schaffartzik (65. Juřena), Mondek – Dedič.
5
Jiří
Boula
30
Jiří
Letáček
0
Paixao da Silva
Ewerton
15
Patrick
Kpozo
26
Filip
Blažek
24
Jan
Juroška
4
Robert
Mišković
77
Gigli
Ndefe
28
Filip
Kubala
11
Eldar
Šehić
12
Tomáš
Rigo
10
Matěj
Šín
13
Samuel
Grygar
29
Ladislav
Takács
17
Michal
Frydrych
19
David
Lischka
9
David
Buchta
20
Abdullahi
Tanko
35
Jakub
Markovič
21
Jiří
Klíma
7
Karel
Pojezný