so 26.5.2018
MUZ

Liga zachráněna: Baník-Brno 2:0!

Hotovo! Zachráněno! Baník zvládl přetěžkou misi, v klíčovém utkání sezony porazil Zbrojovku Brno 2:0 a udržel první ligu. Oba góly padly až ve druhém poločase, postarali se o ně Dame Diop a Marek Hlinka. Baník zůstává prvoligový!

Bylo to drama, které stálo fanoušky Baníku hodně nervů. Slezané se od první minuty snažili překonat brněnskou obranu a co nejdříve vnést do vlastních řad gólové uklidnění. Jenže to se dlouho nedařilo. Vůle byla, ale v těžké situaci chyběl klid, svázanost byla silnější. Proto šance dlouho nepřicházely.

Ve 21. minutě se dostavila první možnost. Dyjan Carlos de Azevedo přetáhl centr na zadní tyč, kam nabíhal Dame Diop. Měl to hodně těžké a v krkolomné pozici se mu odkrytou branku nepodařilo trefit.

Fanoušci v ochozech sledovali snažení Baníku a paralelně s ním také vývoj zápasu v Jihlavě, jehož výsledek by Ostravany zajímal v případě, že by nad Brnem nevyhráli. V 56. minutě přišla velká šance. Všechno to začalo u Marka Hlinky, který vypálil na brněnskou branku. Gólman Halouska jeho ránu vyrazil, akce pokračovala a brněnský Bazeljuk fauloval Martina Filla. Penalta! Míč si postavil sám Fillo, jeho ránu k tyči ovšem Halouska vystihl a vyrazil. A pár minut na to dorazila na městský stadion zvěst o tom, že Karviná se v Jihlavě ujala vedení.

Těžká situace. Jak z ní ven? Trenér Bohumil Páník pokynul Milanu Barošovi, jemuž zdravotní stav znovu nedovolil nastoupit od první minuty, ať se připraví, že půjde do hry. Ke střídání se už už schylovalo. Ještě než k němu došlo, nacentroval Václav Procházka do šestnáctky, a v ní se prosadil Diop! Gól!!! A obrovská úleva…

Takřka vyprodaný stadion se ocitl v euforii, kterou v 76. minutě umocnil Hlinka. Dostal se k míči po akci Diopa. Posunul si míč hlouběji do šestnáctky, vystřelil a definitivně rozhodl. O všem důležitém. 

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

BOHUMIL PÁNÍK: "Říká se, že ten poslední krok je nejtěžší a my jsme se o tom přesvědčili. Ale kluci měli těch kroků těžkých spoustu na jaře. Ten výsledek ukazuje, že tým je zdravý a když se to podpoří výsledky, tak ukáží, že jsou odolní i v nepříznivých situacích. I po neproměněné penaltě jsme měli stále dost času. Mužstvo pracovalo a ten gól jsme nakonec dali."

ROMAN PIVARNÍK: "Nepřijeli jsme jen bránit, snažili jsme se hrát, ale bylo to složité. Máme užší kádr, přišli jsme o hráče základní sestavy. Snažili jsme se ten zápas i využít, aby hráči, se kterými se počítá do budoucna, nastoupili. Bylo těžké hráčům zvedat hlavy."

Statistiky hráčů

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90000

Informace o utkání

26.
sobota
května
Baník VS Brno
I. liga

Statistiky

Poločas: 0:0
Branky: 65. Diop (Procházka), 76. Hlinka (odražený míč). Rozhodčí: Královec – Nádvorník, Wilczek. ŽK: Stáňa - Růsek, Bazeljuk, Kryštůfek, Krejčí, J. Šural.
Diváci: 13273

Sestavy

Baník

Laštůvka - Stáňa, Procházka, Šindelář, Fleišman (82. Jirásek) - Fillo, Hlinka, Hrubý, de Azevedo (56. Granečný) - Poznar (74. Baroš), Diop.

Brno

Halouska - Sukup, Pavlík, Vraštil, Kryštůfek (87. Ashiru) - Sedlák - Acosta, Krejčí, Růsek (63. M. Vintr), Lutonský (75. J. Šural) - Bazeljuk.
19
David
Lischka
24
Jan
Juroška
15
Patrick
Kpozo
35
Jakub
Markovič
20
Abdullahi
Tanko
0
Paixao da Silva
Ewerton
10
Matěj
Šín
4
Robert
Mišković
21
Jiří
Klíma
26
Filip
Blažek
77
Gigli
Ndefe
28
Filip
Kubala
7
Karel
Pojezný
11
Eldar
Šehić
30
Jiří
Letáček
17
Michal
Frydrych
5
Jiří
Boula
9
David
Buchta
12
Tomáš
Rigo
29
Ladislav
Takács
13
Samuel
Grygar