st 4.4.2018
MUZ

Retro přiválo cenný bod. Baník – Plzeň 0:0

Návrat do retro časů oprášil i slavnější výsledkovou éru Baníku. Svěřenci Bohumila Páníka v souboji posledního s prvním obrali vedoucí Viktorii Plzeň a po remíze 0:0 si na konto připsali cenný bod. Baníkovci v replikách pruhovaných dobových dresů z roku 1923 dokázali před osmi tisícovkami diváků proti českému suverénovi zabodovat po sérii sedmi porážek ve vzájemných zápasech.

S Milanem Barošem, který vykurýroval lýtkové zranění z pátku, odhodil Baník úvodní respekt ze soupeře po úvodní čtvrthodině. Po platonické a územní převaze Plzně přišel ve 21. minutě rychlý brejk, centr Martina Filla a hlavička Dameho Diopa, kterou na lajně zmařil Hruška.

I nevyužitá příležitost ale nastartovala motory Baníku, který jako by si ověřil, že lídr tabulky je k poražení. Domácí od té chvíle přitlačili hosty před jejich pokutové území a hlavně zprava přes Filla vyprodukovali další možnosti. Ve 25. minutě se proti hlavičce Milana Jiráska pod břevno stěží natáhl Hruška a vyrazil balon na rohový kop, po němž prudce a těsně vedle vypálil hlavou i Martin Šindelář.

Viktoria se z tlaku vymanila až v závěru poločasu a po nebezpečném průniku Bakoše ve 41. minutě naštěstí balon s přispěním obrany skončil za autovou čárou. Hned poté se na druhé straně tribuny bouřlivě domáhaly penalty po souboji Hubníka s Barošem, ale nepískalo se, Plzeňští přenesli bleskurychle hru na druhou stranu, ale Petržela zahodil stoprocentní šanci a z malého vápna přestřelil bránu.

Favorit příliš nevylepšoval svou image ani ve druhé půli a musel se bránit nájezdům s chutí a odhodláním hrajícího Baníku, který však optickou převahu a větší držení balonu nedokázal proložit vyloženou šancí. Zničehonic se tak v 75. minutě v rohu velkého vápna do míče opřel Čermák a Laštůvka musel tasit pohotový zákrok.

Hosté v závěru vystrkovali drápky a několika akcemi nahnali domácím strach. Jenže Laštůvka bezvadně pokryl výpad Kopice a v největší šanci už ve čtvrté minutě nastavení se po rohovém kopu hlavička Chorého sklouzla po břevnu.

Baník sebral lídrovi bod a před záchranářským duelem ve Zlíně potvrdil zlepšení ze zápasu s Jihlavou.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

BOHUMIL PÁNÍK: "Mám trochu rozporuplné pocity. Mohli jsme zápas vyhrát, ale i v závěru prohrát, když to z hlavy Chorého kleplo o břevno. Celkově jsme spokojení. V první půli jsme byli my lepší a hosty dvakrát vyborně podržel Hruška. V závěru jsme byli nervozní a Plzeň taky měla nebezpečné situace. Remíza je asi zasloužená, udělali jsme další bodík a před zápasem ve Zlíně jsme si upevnili sebevědomí."

PAVEL VRBA: "Byl to zápas prvního s posledním a teoreticky měla Plzeň vyhrát, ale naše liga je vyrovnaná. Každý bod se hodnotí až na konci, na druhou stranu když vidím nasazení Baníku, tak ukázali, že do ligy patří a byla by škoda, kdyby spadl. Přeji jim, ať to zvládnou, cesta, kterou teď kráčí, by mohla k záchraně vést. Zápasy venku jsou o dvou, třech šancích. My si je vytvořili, ale neproměnili."

Statistiky hráčů

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90000

Informace o utkání

4.
středa
dubna
Baník VS Plzeň
I. liga

Statistiky

Poločas: 0:0
Rozhodčí: Pechanec – Kříž, Pospíšil. ŽK: Fillo - Petržela, Řezník.
Diváci: 8005

Sestavy

Baník

Laštůvka – Pazdera, Procházka, Šindelář, Fleišman - Hlinka - Fillo, Diop (90. Stáňa), Jirásek (90. Psyché), Granečný - Baroš (72. de Azevedo).

Plzeň

Hruška – Řezník, Hubník, Hájek, Limberský – Hořava, Hrošovský – Petržela (74. Zeman), Čermák (87. Kolář), Kopic – Bakoš (65. Chorý).
20
Abdullahi
Tanko
30
Jiří
Letáček
35
Jakub
Markovič
19
David
Lischka
7
Karel
Pojezný
9
David
Buchta
13
Samuel
Grygar
17
Michal
Frydrych
4
Robert
Mišković
28
Filip
Kubala
0
Paixao da Silva
Ewerton
15
Patrick
Kpozo
29
Ladislav
Takács
12
Tomáš
Rigo
77
Gigli
Ndefe
26
Filip
Blažek
21
Jiří
Klíma
10
Matěj
Šín
11
Eldar
Šehić
5
Jiří
Boula
24
Jan
Juroška